Вече съм поставял въпроса за охраната от НСО на Доган и Пеевски през декември м.г. Тогава изпълнителната власт прецени, че двамата трябва да бъдат охранявани от националната служба. За тези, които ме упрекват, че лошо управлявам НСО, ще припомня, че през 2015 г. законът беше променен. Кои трети лица ще бъдат охранявани решава комисия в състав директор на ДАНС, главен секретар на МВР и директор на НСО. Контролът над действията на НСО се осъществява от Парламента.

Това заяви Президентът Румен Радев преди минути в свое обръщение към нацията.

Той допълни, че вече на два пъти се е срещал с директора на НСО след инцидента на плажа в Росенец, пред т.нар. сараи на Доган. Охранителите действително били служители на НСО. За законността на действията им била назначена дисциплинарна проверка.

Държавният глава изтъкна, че не намира никаква основателна причина за охраната на Доган и Пеевски от НСО. При неколкократните поставяния на въпроса му обаче, комисията отказвала да свали охраната над двамата изброени.

Държавността се гради на базата на законовите, справедливи и навременни действия на институциите. Държавността се нарушава многократно именно от тези, които са призвани да я опазват, категоричен е Президентът. Той призова за бързо изясняване на ситуацията от Росенец вчера.

Нека всички ресорни институции проверят какво се е случило във времето там и ако има нарушаване на закона, нека нарушителите понесат отговорността си, завърши държавният глава.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/pitame-mvr-koj-pazi-plazha-v-rosenec-i-kakvo-znae-za-sprechkvaneto-s-ohranata-kraj-letnija-saraj.html?fbclid=IwAR3N4Hhw_1oDaAe_hYYTgWNWzjOG62wkzMrXtdrcg4rXbs2Umqsx0lH7u38

Начало