Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на вътрешните работи спешно да освободи 10 млн. лв. – скътани за незнайно какво, с които полицаите да се купят летни униформи. 

Това стана по време на национално съвещение на МВР, на което присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Месец и половина мина, откакто съм казал тези пари да се насочат за полицейските униформи. Искам полицаите да се облекат нормално, да им е леко и удобно докато да на работа. Нищо не направихте. Сега ще излезе, че под натиска на синдикатите съм разпоредил тези пари да се използват за дрехи.“, смъмри министър-председателят шефа на вътрешното ведомство.

Припомняме, че заради лошите условия на труд и поредната лъжа, че заплатите в МВР ще бъдат увеличени, синдикатите заявиха, че на професионалния празник на МВР ще стачкуват. Междувременно униформите им са прескъпи. Финансовият лимит за тях, който може да бъде ползван от всеки полицай е крайно недостатъчен. Често униформените трябва да избират дали да си купят кубинки или летни фанелки, защото грубите и некачествени дрехи са на изключително високи цени. За това често униформените намират частни фирми, които им шият работното облекло от по-качествени и далеч по-евтини материи. Всичко това полицаите правят със собствени средства. През това време избрани неслучайно фирми пълнят нучии джобове с некачествената си продукция, за която плащаме всички ние – данъкоплатците.

В същото време цивилните служители на реда, които най-често прекарват времето си в кабинети с климатици, получават ежедневно по 400 лв. за облекло и на практика са облагодетелствани за нищоправенето си и по отношение на облеклото.

RNS