Преди две десетилетия, на 19 март 2003 г., президентът Джордж У. Буш нареди американската инвазия в Ирак. Буш и високопоставени представители на администрацията многократно са казвали на американците, че иракският диктатор Саддам Хюсеин е въоръжен до зъби с оръжия за масово унищожение и че е в съюз с Ал Кайда.

Тези твърдения накараха повечето американци да повярват, че Саддам е замесен в атаките от 11 септември 2001 г. Година след 11 септември две трети от американците казаха, че иракският лидер е помогнал на терористите, според проучването на Pew Research Center, въпреки че няма и капка убедителни доказателства за това. Нито е имал оръжие за масово унищожение, за което се твърди от американски служители.

Силите на САЩ и Обединеното кралство победиха войските на Саддам в рамките на седмици, но срещу нашествениците избухна бунт, който продължи години наред. На 13 декември 2003 г. силите за специални операции на САЩ откриха Саддам да се крие в дупка с размерите на един човек в Северен Ирак.

ФБР реши, че Джордж Пиро, американски специален агент от Ливан в средата на 30-те години, който говори арабски, е правилният човек да разпита Саддам. Работната етика на Пиро беше впечатляваща: той пристигаше във фитнеса на ФБР в центъра на Вашингтон в 6 сутринта за тренировка, така че можеше да започне работа в 7 сутринта в офиса си, който беше облицован с книги по история на Близкия изток.

Залозите не можеха да бъдат по-високи за ФБР. Пиро беше под огромен натиск да разбере от Саддам истината за иракските оръжия за масово унищожение и предполагаемите връзки с Ал Кайда. Директорът на ЦРУ Джордж Тенет е казал на Буш, че случаят, че Саддам е имал оръжие за масово унищожение, е „забиване“.

Войната в Ирак също беше продадена на американците като „походка с торта“. Вместо това стотици американски войници вече са били убити в Ирак до момента на арестуването на Саддам.

ЦРУ първо разпита Саддам. И след това в продължение на седем месеца Пиро разговаря с него по много часове на ден, като никой друг не се допуска в стаята за разпит. Той открива от иракския диктатор, че не съществува никакво оръжие за масово унищожение и че Саддам само презира Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда.

Дискусиите на диктатора с Пиро потвърдиха, че войната в Ирак е първородният грях на Америка в зората на 21-ви век – война, водена при фалшиви предположения, конфликт, който уби хиляди американски войници и стотици хиляди иракчани.

Войната също навреди на позицията на Америка в света и на доверието в правителството на САЩ сред неговите граждани. Дори официалната история на американската армия в Ирак заключава, че истинският победител във войната в Ирак не е Америка. Беше… Иран.

Източник:CNN