Френската лаборатория “Сирад” е върнала втората серия проби на България, които трябваше да потвърдят дали има или няма чума по овцете и козите. Те са отрицателни, като обхващат областите, за които имаше съмнения за заразата, потвърдиха от БАБХ за “Труд”. 

Припомняме, че при първите партиди през юли, бяха констатирани 22 положителни проби, 10 съмнителни и 142 отрицателни проби от български животни.

На сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) през юли бяха качени два документа от френската лаборатория с резултати от 13 кръвни проби и 1 носова натривка от 23 юни и с 466 кръвни проби, от които 174 са изследвани по спешност на 9 юли.

От БАБХ коментираха, че част от останалите 281 проби са пристигнали, но не уточниха каква част точно. Не са оповестявали новината, тъй като нямало положителни резултати.

През цялото време, в което очаквахме развитие по темата, много ветеринари се съмняваха има ли чума по дребните преживни животни в районите, където бяха избити хиляди овце и кози, а много стопани останаха без препитание.

“Положителните проби означават зараза, само ако съответстват на клиничната картина, на инкубационния период или на аутопсията на болните животни. И трите фактора ги няма в случаите на избитите животни, тъй като в инкубационния период, който трае от 3 до 7 дни, трябваше да има бурно цъфтяща клинична картина и над 1000 овце и кози трябваше да са умрели от болестта и хиляди да са с ярки симптоми, видими за всеки”.

Това каза за “Труд” ветеринарят Пламен Пасков. А по думите му умрелите животни са само избитите.

Болестта чума по преживните животни преминава чрез липса на апетит, висока температура, поражения и изтичания от очите и носа и кървава диария. А такива ярки симптоми не са забелязани от стопани и фермери в местата, в които имаше масово избиване на стадата.

“При първите умрели две животни е имало аутопсия, като тя не е съответствала на характерните признаци на болестта. Тези животни са имали част от признаците на чумата, но само по тях не може да се постави диагноза и да се обяви зараза, защото те съответстват и на симптомите на други болести, в тази част незаразни или предадени чрез паразити”, заяви Пламен Пасков.

“Няма чума по овцете и козите”, категоричен бе той и допълни, че ако наистина имаше зараза, според протокола за действие и пакета от мерки, които прилагат Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), трябваше да бъдат избити само болните животни”, каза той. Но в Страджа се избиваше масово. Припомняме, че бившият министър на земеделието Мирослав Найденов коментира за “Труд”, че според него се работи на сляпо, като животните се избиват без да се знае какъв е щамът на болестта.

“Кръвните проби от животните могат да се изследват за няколко часа, а се бавят с дни”, коментира ветеринарят Пламен Пасков. “Само от Болярово до София са пътували с дни, показват документите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), а в режим на чума, възникват много въпроси – първо дали някой наистина е искал да направи проверки и дали наистина са спазени правилата за взимане, транспортиране и съхранение на пробите. Изпращането им до Франция също трае още няколко дни”, допълни той, а това е предпоставка за по-различно интерпретиране на резултатите. Самата лаборатория пише в свой документ, че дългото и хаотичното пътуване между лабораториите е деградирало едната проба.