Проверяват Пелов ли е писал писмото

Прави се експертиза за автентичността на писмото от избягалия затворник Владимир Пелов, изпратено до президента, омбудсмана и до Нова тв. Това съобщи във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, която участва в международна конференция за процедурите по несъстоятелност. По думите й експертите трябва да разберат и кога точно е написано.

Съдържанието на писмото бе огласено от Нова тв. На 8-те му страници, подписани от издирвания вече 45 дни рецидивист Пелов, се твърди, че той е невинен. Оръжието, което ползвал по време на бягството от затвора, не било с цел да убива. Не се казва как се е сдобил с него. В текста се казва и че отстраненият зам.-директор на Софийския централен затвор Анатолий Борисов покровителствал разпространението на наркотици зад решетките.

„През последните години се полагат много усилия за подобряване на системата за изтърпяване на наказанията в страната“ каза още министър Цачева. По думите й това се отнася както за битовите условия в затворите, така и за работата с лишените от сводоба, за да се интегрират успешно обратно в обществото.

„И да пише писмо, и да не пише, ще го хванем”, коментира вътрешният министър Валентин Радев.

Писмото е с дата 7 май, пуснато е с марка от Каварна, но е с клеймо от София. Като адрес на подателя, макар и с правописна грешка, е вписано: Ботевград, ул. „Ал. Батенберг“ 21. Това е домът на Владимир Пелов.

Предстои да бъде изследван почеркът и дали самият адресат е съставил писмото, дали е писано под негова диктовка, обяснява шефът на отдел „Разследване“ в столичната полиция Стойно Цветков. По марката, залепена на плика, може да има ДНК на подателя. От телевизията са го предали като доказателство по разследването.

Снимка nova.bg