Динко Маринов – фермер от Нови пазар, е предлагал млечни продукти от болните си животни през фейсбук страницата Свободен хранителен кооператив. След като администраторката на групата Aneliq Angelova е била уведомена, че има забрана за пласиране на млякото му, тя е блокирала достъпа до групата на всички длъжностни лица, които са я уведомили за безобразната и опасна за здравето и живота на мнозина практика. Направила го е защото от всеки производител получава дивиденти, категорични са ветеринарни лекари, които алармираха електронното издание rns.bg.

Ето кратката история на напълно неадекватното поведение на фермера и администраторката на групата, разказани от участници в сагата:

Преди 2 седмици инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните установяват, че животните във фермата на Динко Маринов са болни от ку треска. Те се разпореждат собственикът да преустанови продажбата на млякото и в замяна да го изкупуват, за да премине специална обработка преди да бъде конкумирано.

Припомняме, че заболяването е характерно на млеконадойните животни и засяга както тях, така и хора. Клинически при животните заболяването се демонстрира с преждевременно раждане и аборт на плода и метрит с последвало безплодие при майката. При хората около 50% от болните показват клинична проява. Тя се демонстрира с треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщанедиария и др. Смъртните случаи при хората са рядкост – под 2%.

Вместо да се съобрази с предписанията, фермерът, който търгува мляко и млечни продукти, продължава да ги предлага в групата Свободен хранителен кооператив. Дори прави промоция на млякото като го предлага в туби от по 5 и 10 литра. Същият би трябвало да е наясно, че много от хората, които купуват мляко, го правят, за да хранят децата си с него, а козето мнозина пият без да бъде пастьоризирано като средство за лечение.

Последното предложение на Динко Маринов за доставка на дълъг списък от хранителни продукти, включително мляко и млечни във фейсбук е от 15 май, като записва желаещи, на които да достави поръчките на 18 май.

Междувременно специалисти от ОБДХ алармират администраторка на групата за опасната практика. Вместо да анулира предложенията на Динко Маринов тя блокира достъпа до групата на специалистите. Според тях – предпочита това, вместо да предупреди 23 835 души – членове на групата, за опасното мляко.

На 18 май експерти от ОБДХ в Шумен и във Варна буквално тичат след Динко Маринов по местата и часовете, които е обявил във Варна за доставка на заявеното и отчасти успяват да спасят потребителите от опасното мляко.

Във Фейсбук има няколко групи, в които граждани пазаруват от производители различни хранителни продукти. Производителите се оправдават с непосилността на труда си и икономистват всякакъв вид контрол, търгувайки по паркинги в града, вместо на пазари, където има строг контрол. Хората купуват от тях главно, защото се надяват то да е чисто произведено. За съжаление има доста псевдо производители, които биха могли да предлагат количеството и разнообразието на продуктите, само ако са от мащабите на Кауфланд и Лидл. Те купуват от тържища стоките и ги препродават с печалба уж като своя продукция. Най-опасни са производителите от сорта на Динко Маринов, комуто не стига подкрепата на държавата, а иска да печели на гърба и здравето на хората в случая.

Междувременно потребители питат защо няма никаква вест от въпросния Динко Маринов, но администраторката продължава да мълчи.

Описаното в сигнала до rns.bg ще бъде предадено на Прокуратурата за преценка по компетентност.