Прокуратурата: Не заради Бойко, а заради резултати от експертиза, не задържахме убиеца на момчето от снимката му

Не заради премиера Бойко Борисов сега поискахме задържането на Бейтула Исмаил, причинал катастрофа, в което загина 23-годишен варненски футболист. Чакахме резултатите от авто-техническа експертиза, която да докаже какво точно се е случило във фаталния ден и чия е вината. След като получихме резултатите вече имахме основание да повдигнем обвинение и го направихме. Поискахме най-тежката мярка за неотклонение, а съдат я уважи.

Това коментираха за RNS представители на Варненската окръжна прокуратура по повод ареста на обвинения за причиняване на смърт при пътно-транспортно произшествие.

През последните десетина дни в публичното пространство се завихри скандал след писмо на сестрата на загиналия млад мъж. Тя публикува и снимка на брат си – като момче и на Бойко Борисов, от преди години, когато същият беше главен секретар. Младата жена го упрекваше, че държавата, според нея не си върши работата и сега дори не хваща убийците.

Бейтула Исмаил

Проверка още тогава на RNS установи, че местопроизшествието е обслужено от пътни полицаи и дознател по всички законово регламентирани правила. По-късно са назначени и експертизи, сред които авто-техническата, която по категоричен начин да изясни кой е причинил тежкото произшествие, отнело живота на един от участниците в него.

Междувременно в медиите се появи информация, че премиерът е говорил с майката на загиналия. Никой от МВР не каза публично истината – че при разследването на катастрофата не е проявена преднамереност спрямо която и да е страна. Както и, че незадържането на живия водач не е факт, не защото някой има специално отношение, а защото все още не са налични данни за вината му.

Днес, след като разгледа събраните до момента доказателства в досъдебното производство ВОС прецени, че може да се направи  обосновано предположение, че е извършил деянието, за което е обвинен. Основания за това са свидетелските показания на лица, които описват пътно-транспортното произшествие, както и поведението на водача преди и по време на настъпването му. Обясненията на обвиняемия са идентични с разказаното от свидетелите, като той не отрича, че е причинил ПТП. Показанията се потвърждават и от  комплексната медицинска-автотехническата експертиза.

За определянето на най-тежката мярка за неотлонение „задържане под стража“ от значение е и факта, че през 2010 г. обвиняемият е сключил споразумение за идентично деяние. Наложено му е било наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, отложени с 3-годишен изпитателен срок, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години. Реабилитацията за това престъпление е настъпила на 18 февруари 2014 г. Сега, при новото дело Исмаил би трябвало да бъде възприеман от съда като човек с чисто съдебно минало.

Срокът за обжалване или протест е 3-дневен, като е насрочено заседание в Апелативен съд Варна за 18 октомври, от 10 часа.

RNS