Прокуратурата проверява болница, превърната във „филм“ на ужасите

Районната прокуратура в Пловдив разпореди вчера проверка в Комплексния онкологичен център в града. До проверката се стигнало, след като държавното обвенение се е самосезирало относно незаконни медицински практики, свързани със сгрешени диагнози, ненужни операции на пациенти и други, в центъра.

Проверката е в резултат на разкази на пациенти за стряскащи истории за това как са лекувани. В общинското заведение се диагностицират и лекуват болни от цяла Южна България.  Проверяват се пет пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни. Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. При направената ревизия се окзава, че става въпрос за доброкачествено заболяване, при което не се налага отстраняване на гърдата. Следват подобни случаи на отстраняване на органи на жени заради злокачествени образувания, които впоследствие се оказват добркачествени, лечението на които би се повлияло положително от медикаментозно лечение.

RNS припомня, че още през април онколози разказаха, че е практика на онкоболни пациенти първо да се правят операции за отстраняване на органи, въпреки че би било по-добре първо да бъдат третирани с химио и лъчетерапия, с които да бъде смален тумора и след това хирургичната интервенция да не е толкова радикална.