Прокуратурата в Добрич проверява мината за добив на манганова руда „Оброчище“, съобщиха днес от държавното обвинение. Инспекцията е започнала вчера по лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Тя е по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в „Оброчище“.

Мината е отдадена на концесия и се стопанисва от „Евроманган“ АД, със седалище село Църква, община Балчик, област Добрич.

Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура в Добрич Пламен Николов, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП се проверява дейността на концесионера, като се изискват всички документи по изпълнение на концесионния договор. Проверяват съответствието на инвестициите, описани в докладите на концесионера до Министерство на икономиката и енергетика и действително направените такива. Проверява се наличието на съответствие между обявената за добита обогатена манганова руда и продадената такава от дружеството концесионер. От прокуратурата се интересуват дали има данни за извършено данъчно престъпление. Ревизира се и спазването на трудовото законодателство и изпълнението на ангажиментите на концесионера по опазването на околната среда и водите.

До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на „Евроманган“ АД по силата на договора за концесия. Проверката продължава.

Мярката се наложи след като 17 миньори от рудника преди дни започнаха трети протест под земята. Това става месец и половина, след като беше постигнато споразумение и те прекратиха гладната си стачка под земята. Сключеният колективен трудов договор нагло се неглижира и го водят лист хартия при положение, че те, сключвайки го, се задължават да го изпълнят, както ние се задължаваме да слизаме да работим, коментира един от миньорите.

Трима от стачкуващите миньори вчера бяха извадени на повърхността заради влошеното им здравословно състояние.

По-рано сутринта енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че правителството временно спира концесията на мина „Оброчище“ докато концесионерът изплати дължимите към бюджета и към работниците суми.

RNS