„Прокуратурата е разпоредели на МВР да прибере от гражданите над 6000 незаконно притежавани оръжия.

Това е резултатът от проверката, която бе назначена след няколко случая, сред които и убийство, с огнестрелно оръжие, притежавано извън срока на разрешителното.“, коментира пред Нова тв зам.-главният прокурор Ася Петрова.

Над 340 хил. са носените оръжия с надлежно разрешително като над 124 хил. се държат от физически лица с цел самоотбрана като сред тях няма ловци. Притежаването на оръжение за самоотбрана е крайна мярка и трябва да се докаже реална опасност за живота и здравето при искане на разрешително с тази цел. Много често обаче контролният орган подхожда формално към проверката на тази необходимост, посочва Петрова.

„Контролният орган е МВР. Въпреки, че е негово задължение, вътрешното министерство не е изготвило регистър на разрешителните за огнестрелни оръжия в страната. От вътрешното министерство твърдят, че нямат средства за изготвяне на регистъра. За да изготвят поименен списък с огнестрелните оръжия по срок на действащо разрешително им била необходима една година“, уточни прокурорката.

Припомняме, че днес тръгва делото за убийството на 42-годишната Елена. Подсъдим е съпругът й Венцислав Василев (на снимката). След екзекуцията на публично място стана ясно, че жертвата е подавала множество сигнали за тормоз и заплахи в МВР, които са приключили с издаване за ограничителна заповед. Най-фрапиращ е факта, че разрешителното на пистолета, с който е извършено убийството, е изтекло преди 9 г. Този дълъг срок не е бил достатъчен полицията да забележи просрочването и да изиска оръжието да бъде предадено.

RNS