Сигнал до главния прокурор на РБългария срещу зам.-министър на МОСВ заради незаконната дига на плажа в Каварна и транспортирането на пясъка до пред хотела на наемателя Валентин Николов, бе изпратен от собственика на електронно издание rns.bg.

В сигнала се настоява да се провери дали зам.-министърът и ръководеното от него министерство е компетентен контролен орган за установяване на нарушения по плажната ивица в Каварна, както и има ли данни за бездействие от страна на същия в качеството му на служебно лице.

СКАНДАЛ! Изгребаха пясъка от морето за незаконна дига!

Молбата е свързана с отговор, получен от МОСВ, подписан от зам.-министър Красимир Живков, в който се твърди, че след като плажът на Каварна няма статут на защитена територия, върху него може да се издигат диги без това да нарушава нормативните актове, указващи правилата за управление на защитени територии. Неясно защо МОСВ коментира защитени територии, въпреки, че всички плажове имат определен статут, който ясно регламентира кое е позволено и кое не. В отговора изобщо не се споменават действащи закони в РБългария.

viber_изображение_2020-05-12_15-01-07

Припомняме, че през октомври м.г. върху плажа на Каварна, отдаден под наем от Министерството на туризма на фирма със собственик Валентин Николов, беше изградена 200 м дълга и 4-5 м висока дига с пясък от морето и бе разположена пред едно от заведенията на наемателя.

1

Съоръжението е със съмнителна законност, а начинът му на изграждане – още повече.

Въпреки, че сезирахме ред министерства, нищо съществено не бе предприето. От началото на седмицата тежка техника изгребва пясъка и го пренася пред хотела на Валентин Николов. Там в момента се образува втора незаконна дига.

(СНИМКИ+ВИДЕО) Пясъкът на незаконната дига на плажа в Каварна – от единия ресторант на Цуци – пред другия

Случващото се на плажа, отдаден под наем на Валентин Николов сега, е рецидив. През 2018 г. той бе санкциониран за незаконна строителство пред хотела си от министъра на туризма.