Никой в МВР не работи. Пълно безвремие и безвластие царува в областните дирекции на вътрешното ведомство, след като 25-и ден повечето от директорите имат заповеди за преназначение, но няма титуляри на които да предадат властта по места. Радев, Янев и Рашков са в пародийна ситуация, породена от твърде голямата хапка, която са или им са „напъхали“ в устата. Нито могат да я глътнат, нито им е да се излагат като я изплюят. Към момента официализираните смени като „осигуряване на честни избори“ е неосъществено. То и без друго е странно защо трябва да се уволняват хора, при които Радев е станал президент. Ако временното правителство да има амцицията да проведе по-честни от президенстките избори, трябва да е сигурно, че резултатът няма да е изненада и за самото него.

Това е смешната равносметка, която към днешна дата си дават всички замесени в сюжета с чистката по места, легализирана като мероприятия по осигуряването на „честни избори“.

На втория ден след встъпването на служебното правителство бе освободен главният секретар на МВР. Заради насилието по протестите миналото лято. „Времянката“ Бойко Рашков, който волно или неволно прави всичко възможно да дискредитира президента и служебното правителство, не обясни защо с такава давност се прави действието. Не стана ясно защо не е предприето нищо своевременно – още повече, че той самият е бил съветник на държавния глава. Верно – с отнет достъп, но поне би трябвало да знае какво се случва на улицата пред работното му място.

Освободен бе и шефът на Дирекция „Инспекторат“ в МВР. Назначен бе нов. Тогава мнозина прогнозираха, че титулярът ще направи бързи проверки за пропуските в действията на директорите на ОД МВР и това ще бъде причина да бъдат отстранени законно, и заменени с нови.

Какво се случи 25 дни по-късно?

МВР все още няма назначен главен секретар. Най-вероятно, защото широката, безпринципна, негласна „коалиция“ около Румен Радев не може да се споразумее кого да назначи на възловото място.

Директорите на ОД МВР-та бяха привикани в столицата и подписаха волеизлияния, че искат да бъдат пенсионирани или приемат предложените им от ръководството преназначени на друг щат във ведомството.

Нови няма – трета седмица!

Или по причината, че широката безпринципна негласна „коалиция“ още „цака кинти“ къде чий човек да сложат, или защото хептен няма кого да назначат. Да не припомняме меко казано неудачните назначения на областни управители в Североизточна България. Всички са в ситуацията на Бойко Борисов – искахме да го махнем, ма го държим месец повече на работа.

Междувременно в ОД МВР-ата би трябвало да кипи труд, най-малкото заради документооборота между поделенията и с други институции. Полицаите не се хабят на работят, защото няма кой да ги контролира. Всички са на работа – получават заплати без да работят, споделят служители на вътрешното ведомство.

Колкото и да не е приятно, Радев+Янев+Рашков, ведно със „треньорите“ им на сянка, трябва да признаят, че са налапали по-голям залък, отколкото успяват да преглътнат. Времето безмилостно изтича. До старта на предизборната кампания има 4 дни.

Един кардинален въпрос обаче ще остане – Румен Радев беше ли избран с „честни избори“ за президент по времето, в което шефове на полиция и агенции бяха на единствените извън широката, безпринципна, негласна „коалиция“, която сега той сътвори?

ИЛЮСТРАЦИЯ ПИК