Първо в RNS: Понеделник 15 ч. в НДК прожектират разследването на Елена Йончева

Разследването на Елена Йончева за състоянието на държавната граница ще се излъчи в понеделник на 13 ноември от 15 ч. в НДК, научи ексклузивно RNS.

Филмирането на охраната на държавната граница предизвика тотален скандал в Парламента и държавата.

Депутатът от БСП Елена Йончева твърди, че разследването доказва, че „тази граница не се преминава само от този, който не иска“. Според нея има огромно разминаване между декларираните като вложени пари в изграждането й и реалния размер.

Бившият МВР-министър и настоящ началник на канцеларията на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, е категорична, че „Йончева е избрана за депутат, не да си прави филми“. Госпожата очевидно смята, че служенето на държавата и народа, и депутатстването не са свързани.

Специално заради разследването ГЕРБ въведоха норма, че възпиращото съоръжение на границата е част от националната сигурност и коментарът му представлява издаване на държавна тайна. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче, беше категорична, че филмът не само ще бъде представен на българската публика, но и на чуждите дипломати, както и на европейския парламент. Целта била всички да разберат колко пари, включително и европейски, за каква „сигурност“ са изхарчени.

Очаква се след излъчването на разследването скандалът да се разрази с нова сила.

RNS