Животът е колело, върти се, днес си на върха, утре – в ниското. Тази народна мъдрост изцяло охарактеризира ситуацията, в която се намира кметът на Варна – Благомир Коцев, след като се оплака, че няма напредък по пътните ремонти, както ВиК-Варн, и фирмите изпълнители са поели ангажимент. В същата ситуация месеци наред беше бившият кмет – Иван Портних, който даже алармира, че същите го саботират, за да не бъде избран за кмет и това стана факт.

Ето част от прессъобщението на Община Варна от вчера:

„Кметът Благомир Коцев, заместник-кметът по строителството и инфраструктурата Пламен Китипов и Димитър Кирчев – директор на дирекция „Контрол и санкции“ в Община Варна направиха поредната инспекция на ключови за града участъци, в които ремонтите се бавят. Не видяхме нужния прогрес, с който фирмите се ангажираха, а все така разкопани улици, необезопасени изкопи и недостатъчен брой работници, констатира кметът Коцев.

Той отново е извикал на разговор утре представители на ВиК и фирмите-изпълнители на ремонтните дейности, за да поиска обяснение за бавните темпове на работа. Като пример кметът Коцев даде участъка от бул. “Христо Смирненски“ от кръстовището с ул. „Мир“ до това с ул. „Прилеп, който трябваше да бъде приключен до 15 май, според поетите от ръководствата на фирмите ангажименти. Той припомни, че възложител на ремонтните дейности е ВиК и едва след приключване на тяхната работа, община Варна може да започне асфалтирането на улиците. От друга страна фирмите, които имат договори с Община Варна и с дружеството, са едни и същи и нямат капацитет да работят успоредно по всички договори.“

Преди по-малко от 9 месеца подобна ситуация беше повод да се упреква тогавашния кмет Иван Портних в липса на ефективност и неизпълнение на служебните задължения. Стигна се до там, че той на няколко пъти коментира публично темата, като заяви:

Може би е време всички бивши и настоящи кметове на Варна, както и мераклиите евентуално да заемат този пост, първо да избистрят кой реално управлява ресурса в общината, какви ангажименти срещу какви договорки се поемат и категорично да се прецени има ли смисъл един да е лицето на властта, а други тези, от които почти изцяло всичко зависи.