Трима бивши министри на отбраната ще бъдат изслушани от временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Заседанието е насрочено за 19 юли, сряда. На него трябва да се явят Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев.

Припомняме, че парламентът създаде временната комисия по предложение на Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ в края на миналия месец.

Според правилата й за работа, тя следва да се запознае с всички факти и обстоятелства относно проведената процедура по избор на нов тип боен самолет; извършените дейности от длъжностните лица по разглеждане на постъпилите предложения от страните доставчици и отговорностите по управлението на процеса и реда за вземане на решение за завършване на процедурата по избор от Министерския съвет.

От доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че според протокола на междуведомствената работна група предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61. Предложението на Португалия с логистичен пакет от САЩ не е било класирано поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP.

RNS