Апелативната прокуратура във Варна разпореди проверки в домове за стари хора в региона. Причината за това са данните за нови огнища на заболяването COVID-19 в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в това число в дом за стари хора във Варна, и в изпълнение на указание на Върховната административна прокуратура.

Както вече първи писахме, преди дни в един от специализираните домове за възрастни хора бяха установени 9 положителни от общо 10 направени тестове за коронавирус.

СТРАШНО! 9 положителни от 10 теста за коронавирус в дом за възрастни хора във Варна

От прокуратурата потвърдиха, че е постъпил и сигнал от главния държавен здравен инспектор с конкретни данни за установени нарушения в дом за стари хора във Варна. Още през нощта на 30 срещу 31 юли са извършени проверки от компетентните органи. Събрани са достатъчно данни за извършено престъпление, като са били нарушени мерки в дом за стари хора „Свети Георги“ във Варна, издадени против разпространението на заразна болест по хората, като деянието е извършено по време на пандемия, свързано със смъртни случаи.

Започнато е досъдебно производство по член 355, ал. 2 от НК под надзора на Районната прокуратура във Варна, като предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева, уточняват от държавното обвинение.

Проверките ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги и старчески домове на територията на окръжните прокуратури във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Проверките са насочени към установяване на мерките, предприети към момента, както и за предприемане на нови и допълнителни за ограничаването на заразяването с COVID-19.

Освен това ще бъде събрана информация за броя на наличните болнични легла, както и за необходимостта от разкриване на допълнителни в болничните заведения предвид усложняването на епидемиологичната обстановка. В извършването на проверките ще участват регионалните здравни инспекции, регионалните дирекции за социално подпомагане, областните дирекции на МВР, както и областните управители на територията на апелативния регион.

 

Начало

Начало