Помните ли онзи доклад за икономически растеж от 1990 г. на Ричард Ран и Джефри Ът, който предвиждаше българско население от 5 млн. души? На въпроса, какво ще стане с другите 2 милиона, Ран отговори: „Едни ще умрат, други ще заминат в чужбина!“ Но трябва да си дадем сметка, че това се случи, само защото ние не бяхме достатъчно умни и прозорливи, и не ни достигна кураж да се противопоставим на зловещия чужд сценарий за нашето бъдеще!“

Това са думи на уважавания български контраразузнавач – ген. Иван Иванов-Иванич – бивш зам.-шеф на контраразузнаването от Второ главно управление на Държавна сигурност, който приключи земния си път седмица преди 9-ти май.

Текстът на Еми Мариянска със заглавие „Генералите си отиват тихо…. За разликата между контраразузнавач и доносник“ от dnes.dir.bg.

В седмицата преди Деня на победата 9-и май, на 91-годишна възраст си е отишъл от нашия свят един уважаван български контраразузнавач – ген. Иван Иванов-Иванич – бивш зам.-шеф на контраразузнаването от Второ главно управление на Държавна сигурност. Има една песен „Генералите си отиват тихо…“

Много от онези хора, които години наред са работили на тихия фронт за националната ни сигурност, днес си отиват тихо – без почести. Отиват си огорчени от петното, което недобросъвестни хора лепнаха на цялата дейност на бившата ДС. А тези хора бяха полезни с опита си и ни предупреждаваха за много неща, които навремето подценихме, и днес берем плодовете на нехайството си.

Преди 7-8 години, на въпроса какво мисли за изявлението на бившия секретар на Рейгън – Пол Робъртс, цитираме „САЩ си купиха България“, ген. Иванов отговори: „Още през 80-те ние бяхме наясно със стратегията, която Щатите ще предприемат по отношение на Източния блок. Известно е изявлението на шефа на ЦРУ Алън Дълес още от 1945-а: „Ще завършим войната. Ще хвърлим всичко, което имаме. Всичкото злато, цялата материална мощ за обработката и оглупяването на хората там. Човешкият мозък, съзнание, подлежат на изменение. Посявайки хаос, ще подменим ценностите им с фалшиви и ще ги накараме да вярват в тях, като намерим единомишленици в самата Русия. От литературата, изкуството и театрите ще изкореним социалната им същност. Всичко ще изобразява секса, култа към насилието, садизма, предателството, безнравствеността, а в управлението на държавата ще създадем хаос. Ще насаждаме корупцията, безпринципността, подкупите. Честността и порядъчността ще се осмиват и ще останат отживелица. Нахалството, наглостта, лъжата, измамата, пиянството, наркоманията, животинският страх един от друг – всичко това ще култивираме ловко и незабележимо. Ще скъсаме духовните корени. Ще опошляваме и унищожаваме народната нравственост, поколение след поколение. Ще атакуваме младежта. Ще ги направим циници и космополити. Ето така ще направим“. И те го направиха, защото ние не само че не им се противопоставихме, но повечето от нашите политици искаха да бъдат в пълна услуга на чуждата доктрина“.

Тъжното е, че много истини останаха скрити за обществото и то още не прозрява, че е жертва на заговор. Помните ли онзи доклад за икономически растеж от 1990 г. на Ричард Ран и Джефри Ът, който предвиждаше българско население от 5 млн. души? На въпроса, какво ще стане с другите 2 милиона, Ран отговори: „Едни ще умрат, други ще заминат в чужбина!“ Но трябва да си дадем сметка, че това се случи, само защото ние не бяхме достатъчно умни и прозорливи, и не ни достигна кураж да се противопоставим на зловещия чужд сценарий за нашето бъдеще!“

Поклон пред паметта на ген. Иван Иванов!

Още за разликата между агент и доносник, колко и какви награди е получил през кариерата си ген. Иванов, колко терористични атаки са били предотвратени от колегите на ген. Иванов, защо не е имало трафик на наркотици, за икономическия шпионаж, за сигурността на Родината ни четете пълния текст на Еми Мариянска със заглавие „Генералите си отиват тихо…. За разликата между контраразузнавач и доносник“ от dnes.dir.bg.

Илюстрация dnes.dir.bg