„Винаги казвам, че справедливият мир може да бъде постигнат чрез дипломация, че войната няма да бъде победител, но справедливият мир няма да бъде губещ. От друга страна, ще се опитам да премахна негативните последици от войната. Нашите интензивни усилия с ООН и страните спечелиха оценката на целия свят. Истанбулското споразумение за износът на украинско зърно през Черно море и размяната на затворници, която се проведе миналия месец, са осезаеми постижения в тази посока.Нашата цел е да запазим постигнатия импулс въпреки трудностите на място и да гарантираме, че кръвопролитието ще бъде спряно веднага възможно.“

Това заяви в речта си пред Генералната сесия на 6-та среща на върха на Конференцията за сътрудничество и мерки за изграждане на доверие в Азия, президентът на Република Турция Реджеп Ердоган. Високият форум се провежда в столицата на Казахстан – Астана. Ердоган поздрави Кувейт, който току-що беше приет за член и дпълни: „Щастливи сме да отпразнуваме 30-ата годишнина от конференцията, чиито основи бяха положени в съответствие с предложението на Казахстан, на тази среща на върха , който също беше организиран от Казахстан. Пожелавам му успех“.

„Където и да сме по света, всички споделяме една и съща съдба като членове на голямото човешко семейство. Нашите преживявания по време на епидемията отново ни напомниха този факт. Точно както проблемите ни са общи, трябва да търсим и намираме решения заедно с единно съзнание.“, коментира още държавният глава.