Републиканците в Тексас предложиха техният щатски парламент да поиска гласуване през 2023 г., за да реши дали щатът трябва да се отдели от останалата част на страната.

Newsweek съобщава, че въпросът за суверенитета на Lone Star State е само една от 270-те резолюции, приети от партийната платформа на щата GOP след конгреса миналата седмица в Хюстън.

Други мерки в платформата, одобрени от Тексаската републиканска партия, също се отнасят до горещи проблеми, включително хомосексуалността, която се описва като „ненормален избор на начин на живот“. Друг призовава за пълна забрана на абортите и „равна защита за неродените“.

Платформата на държавната партия все още не е финализирана, каза пред Си Ен Ен Джеймс Весолек, говорител на Тексаската републиканска партия, но гласовете се преброяват за всяка отделна дъска.

Твърди, че Тексас си запазва „правото да се отдели“

Намерена на страница 6 от 40-страничния документ, озаглавен „Държавен суверенитет“, платформата гласи: „Съгласно член 1, раздел 1 от Конституцията на Тексас, федералното правителство е накърнило нашето право на местно самоуправление. Следователно, Законодателството на федералния мандат, което нарушава правата на 10-та поправка на Тексас, трябва да се игнорира, да се противопостави, да се отхвърли и да се анулира. Тексас си запазва правото да се отдели от Съединените щати, а законодателната власт на Тексас трябва да бъде призована да проведе референдум, съответстващ на това.“

След това на страница 32 в раздела за държавно управление под подзаглавие 224, озаглавен „Независимост на Тексас“, резолюцията гласи: „Призоваваме законодателния орган на Тексас да приеме законопроект на следващата си сесия, изискващ референдум на общите избори за народа на Тексас през 2023 г. за да се определи дали щатът Тексас трябва да възстанови статута си на независима нация.“

Устойчив „мит“ за сецесията на Тексас

Трайният мит, че Тексас може законно да се отдели от Съединените щати, продължава поради историята на независимостта на щата Lone Star, според The ​​Texas Tribune.

„Просто казано, отговорът е не“, пише вестникът през 2021 г., цитирайки правни и исторически прецеденти.

Тексас обявява и извоюва своята независимост от Мексико през 1836 г., но Република Тексас не е призната от САЩ до 1837 г. Тя функционира като собствена нация в продължение на девет години, преди да стане щат на САЩ.

Въпреки че Тексас е анексиран от Съединените щати в края на декември 1845 г., официалната церемония по прехвърляне се състоя на 19 февруари 1846 г., като по този начин официално се прекратяват дипломатическите отношения между Република Тексас и Съединените щати, според Службата на историка към Министерството на САЩ. на държавата.

Конгресът одобри Съвместната резолюция за присъединяване на Тексас към Съединените щати, която беше одобрена на 1 март 1845 г.

Мярката, която казва, че Тексас може да се раздели на „нови щати с удобен размер, ненадвишаващ четири на брой, в допълнение към споменатия щат Тексас“, често е причина за объркване относно способността на щата да се отдели, според The ​​Tribune.

Езикът в 177-годишната резолюция е ясен. Тексас може да се раздели на пет нови щата, но в документа не се казва нищо за разделяне или напускане на Съединените щати.

В навечерието на Гражданската война Тексас стана седмият щат, който се отдели от Съюза, когато щатски конгрес гласува 166 против 8 в полза на мярката на 1 февруари 1861 г. След войната той отново беше приет като щат през 1870г.

Но въпросът за отделянето вече беше разрешен от Върховния съд на САЩ през 1869 г. В случая Тексас срещу Уайт, висшият съд обяви, че отделянето не е законно. Дори по време на войната Тексас остана щат, въпреки че беше в бунт.

„И така, когато Тексас стана един от Съединените щати, тя влезе в неразривна връзка“, каза съдът. „Всички задължения на вечния съюз и всички гаранции на републиканското управление в Съюза, прикрепени наведнъж към държавата. Актът, който допринесе за приемането й в Съюза, беше нещо повече от договор; това беше включването на нов член в политическото тяло. И това беше окончателно.“

„Считана следователно за сделки по Конституцията, наредбата за отделяне, приета от конвенцията и ратифицирана от мнозинството от гражданите на Тексас, и всички актове на нейния законодател, предназначени да приложат тази наредба, са абсолютно нищожни“, съдът се произнесе.

Покойният съдия на Върховния съд Антонин Скалия също се опита да разсее всяко съмнение, когато отговаряше на писмо от сценарист през 2006 г., който питаше дали има правно основание за отделяне, според The ​​Tribune.

„Отговорът е ясен“, написа Скалия. „Ако е имало някакъв конституционен въпрос, разрешен от Гражданската война, това е, че няма право на отделяне. (Оттук, в клетвата за вярност, „една нация, неделима“)“

Но съвременните сецесионистки усилия продължават в Тексас от десетилетия. Newsweek отбелязва, че не е ясно колко популярно е това усилие сред тексасците, но уебсайтът на Тексаското националистическо движение твърди, че повече от 400 000 тексасци подкрепят работата му, за да „направи Тексас отново независима нация“.

CBN News се обърна към Тексаската републиканска партия за коментар. Ще го публикуваме тук, ако получим отговор.

Една резолюция, която привлече вниманието, се появява на последната страница на платформата Texas GOP. Той гласи: „Ние вярваме, че изборите през 2020 г. са нарушили членове 1 и 2 от Конституцията на САЩ, че различни държавни секретари незаконно са заобиколили законодателните си органи на щатите при провеждането на изборите си

Newsweek съобщава, че въпросът за суверенитета на Lone Star State е само една от 270-те резолюции, приети от партийната платформа на щата GOP след конгреса миналата седмица в Хюстън.