Родители ще излязат на протести срещу задължителното носене на маски от деца в училищата, съобщи Би Ти Ви. 

Според недоволните маските не могат да предпазят децата, но вместо това със сигурност ще ги травмират за дълги години напред. Демонстрации ще има на 14 и на 15 септември пред сградата на Министерството на образованието и науката.

„Нашата борба е носенето на маски да бъде пожелателно, а не задължително“, обясни един от организаторите на протеста Милко Божанков пред телевизията. Той счита, че няма по света никъде клинично изследване, което да доказва, че маските предпазват поне на 60%. Божанков добави, че има обаче изследвания, които категорично показват, че маските вредят заради въглеродния диоксид, а също така нанасят емоционална и психологическа травма на подрастващите. Логиката на организатора е, че ако маските  имат качеството да предпазват, то следователно те вече щяха да са унифицирани и да се произвеждат по цялата зема от един и същи материал от един материал.

Друг от организаторите – Лили Божков – заяви, че нейните деца са преживявали вече много по-опасни вируси от вируса на COVID-19, от който от началото на 2020 г. по света починаха вече близо 1 млн. души.

„Маските ще падат на земята, а децата ми след това пак ще си ги слагат на устата“, прогнозира Божков. Организаторите очакват 500 други родители да ги подкрепят.