Настояваме прокуратурата да провери вярно ли е, че в Кранево има командировани служители на МВР, настанени в хотелски комплекси на лица с повдигнати обвинения. Ако има такива случаи, да се вземат мерки. Кой реши да ги настани там?

Това каза на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Както вчера RNS пръв писа, командированите за летния сезон в Кранево полицаи от вътрешността на страната, са настанени в хотел „Добруджа„. Същият е собственост на Петър Малджиев – шеф на вече несъществуващата „Аполо и Болкан“. Към момента същият е повдигнати обвинения за закана с убийство и опит за принуда към свидетели по знаковото дело „суджукгейт“. Освен Малджиев, обвиняеми са Живко Мартинов – изгонен от НС депутат от ГЕРБ-Добрич, бившият шеф на ОД МВР – Добрич, Веселин Колев и шефката на БАБХ – Розалина Брайкова. Те ще бъдат съдени по различни текстове от НК, най-безобидният от които е търговия с влияние.

Казусът влезе в годишния доклад на Държавния департамент като пример за политическа корупция.

Към вчерашна дата кметът на Кранево, който е настанил полицаите в хотела на обвиняемия по „суджукгейт“, което е изключителен конфликт на интереси, брутално излъга, че не знаел, че Малджиев с с повдигнати обвинения.

Въпросите ни до главния секретар на МВР – Марин Младенов, защо МВР е в бизнес отношения с лице с повдигнати обвинения, все още нямат отговор.

„Допълнителните мотиви за оставката на Валентин Радев са няколко. На първо място е докладът на Комисията за контрол на службите за сигурност и прилагането и използването на СРС. Комисията в своя доклад констатира 36 случая на искания до трафични данни от операторите без съдебно разпореждане. 33 са направени от МВР. Това означава, че се контролира трафикът на този, за който е поставена целта като цяло. Това е престъпление. За него носи отговорност министър на вътрешните работи. От АБВ сме смаяни, че в НС това не впечатлява никой“, коментира Петков.

RNS