Дългът, честта и готовността за саможертва не са празни понятия за българските пожарникари. Благодарение на високоотговорната им мисия в обществото ни има спокойствие и българите знаят, че дори в най-трудния момент могат да разчитат на държавата в тяхно лице.

Това заяви президентът Румен Радев по повод професионалния празник на българските пожарникари, който бе отбелязан днес в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР в столицата.

„Днес е ден за отдаване на признателност към достойните българи, които създадоха тази служба и поколенията смели огнеборци, които я укрепиха, за да имаме надеждна противопожарна служба днес“, отбеляза в приветствието си държавният глава и подчерта, че още в годините на нейното създаване трудната и рискована пожарникарска професия се превръща във важен елемент за утвърждаването на българската държавност.

Румен Радев посочи, че за българските огнеборци съвремието носи своите предизвикателства. Тенденцията за увеличаване на риска от природни бедствия, аварии и катастрофи изисква изграждането на още по-силен национален капацитет за реакция. „Ще продължавам да настоявам България да има съвременен център за наблюдение, координация и управление, ранно оповестяване и ефективност, който да спомогне усилията на българските пожарникари и да им осигури необходимото съвременно оборудване и условия  за подготовка“, заяви още президентът. Той подчерта и необходимостта от подобряване на координацията между институциите за подготовка на доброволците, както и укрепване на капацитета на общините.

Президентът изрази признателност към пожарникарите на България, които и тази година, оказвайки помощ на нашите съседи и приятели, отново са доказали, че в труден момент може да се разчита на нашата страна.