„Гражданите виждат, че не са приоритет на сегашното управление и то губи тяхното доверие. Българите ясно осъзнават, че всички действия и извинения оттук – нататък на властта имат една цел – да не загубят властта, с която са се сраснали.“

Така президентът Румен Радев отговори на премиера Бойко Борисов, че президентът може да го критикува колкото си поиска.

Държавният глава обясни, че е много важно всяка власт, независимо дали сегашната, или следващата, ясно да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин.

„Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, но и с държавите около нас“, добави Радев.

По думите му, проблем в държавата има и той е дълбок. Решение трябва да се търси от парламента.

Президентът не може да иска оставката на когото и да е, но Радев гарантира, че винаги ще е на страната на гражданите.

Запитан как би отговорил на критиците си, които го смятат за подстрекател на протестите, Радев отбеляза, че протестите са закономерни и основателни и никой закон не забранява организиране на протестите.

Относно визията за развитието на държавата от страна на социалистите, държавният глава призова да не се бърка закон с визия. Той поясни, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в момент на изготвяне.

„Г-жа Нинова като лидер на БСП поиска да ме запознае с тяхната „Визия за България“.

„Аз съм готов да приема и лидера на ПП ГЕРБ и да изслушам и неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите и икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж“, обясни Радев.

Президентът е отворен за среща с премиера Бойко Борисов.

Запитан как би коментирал поредните обидни квалификации по адрес на майките на деца с увреждания от страна на НФСБ, държавният глава посочи, че правителството и коалицията трябва да реагира, но за него такива изказвания от управляващите са недопустими.

„Управляващите вече се опариха от Истанбулската конвенция и се лутат как точно да определят своята позиция“, заяви Радев и добави, че досега управляващите никога не са изразявали твърда позиция навън, цитира news.bg.