Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес“. Това заяви президентът Румен Радев в Полша по повод предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Той предупреди, че съществува риск при реализирането на тези промени да отслаби президентската институция.
Припомняме, че вчера парламентът прие законодателни промени, според които кандидат-генералите ще бъдат изслушвани от депутатите преди да бъдат назначавани. Така конфронтацията между управляващите и държавния глава, избухнала заради парламентарната проверка на процедурата за избор на нови изтребители, продължава на пълни обороти.
Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали, препоръча Радев.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече документа „ кух закон“, защото в мотивите му е записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента.
Тя добави, че прозрачност може да има и без закона, защото нищо не пречи на комисията да извика кандидатите и да ги изслуша, а така това става задължително.
Очаква се обаче текстът да бъде променен преди окончателното му приемане и да измести изслушването, след като кандидатите вече са одобрени от правителството. Христо Гаджев от ГЕРБ потвърди, че в Комисията по отбрана вече е постигнато съгласие между първо и второ четене да бъдат внесени текстове, според които изслушването да бъде след процедурата по удостояване със звание.

RNS