Оправданията на Румен Радев, че не е знаел за канадското гражданство на Кирил Петков, звучат като обяснения на гузен, който слага точката където му е изгодно. Дори да е истина, че президентът е бил подведен от лъжата на Кирил Петков, реакцията му след публичното огласяване на този факт е напълно неадекватна. Единственото, което държавният глава трябваше да направи, научавайки „постфактум“ за двойното гражданство, е да уволни незабавно Кирил Петков и да сигнализира прокуратурата за извършено престъпление. Междувременно – седмици наред, Румен Радев се яви прикриващ извършилия престъплението, за което си има друг текст в Наказателния кодекс. Днес, вместо да се развява по села и паланки заради предизборната си кампания, Радев трябва да понесе цялата отговорност за поредното нарушаване на Конституцията. А министърът му – за всички подписи, които е положил без да има право да заема длъжността.

За това единствено законово развитие на казуса с двойното гражданство на Кирил Петков са категорични юристи пред електронното издание rns.bg.

Вместо това – какво се случва:

Кирил Петков попълва документи пред работодателя си, сред които и писмена декларация, че няма двойно гражданство. Както вече всички знаем – декларацията е с невярно съдържание, лъжейки шефа си. Попълнена е умишлено и с цел облагодетелстване от страна на Кирил Петков.

Вместо да го уволни незабавно и да предаде казуса на прокуратурата след публичната яснота, че Кирил Петков има двойно гражданство – Румен Радев предприема нелеп ход. По думите му – вика министъра на икономиката и го пита: Ти как се чувстваш – българин или канадец? Отговорът на Петков – пак по думите на Радев – Аз нося България в сърцето си!

Подобно брутално погазване на закона, такова грозно заиграване с чувства, едва ли лесно ще се намери в историята на държавата.

Но, Радев е удовлетворен от отговора и Кирил Петков остава министър до края на мандата на служебното правителство. Междувременно разписва хиляди документи – за освобождаване от работа, за назначаване, договори, решения и т.н. Нито един от тези подписи не узаконява текста, защото те са положени от лице, което няма правомощия да го прави. Т.е. всеки от тях е съдебно атакуем. В съда „Нося България в сърцето си“ няма да има доказателствена стойност срещу фактите. Всеки, които заведе дело срещу подпис на Петков ще го спечели. Компенсацията за нанесени вреди и щети, за целия тарикатлък на Радев и Петков, ще платим всички ние – българските граждани.

После Кирил Петков е изваден от служебното правителство, бидейки един от двамата „най-успешни министри“ заедно с Асен Василев – също аут. Обективно закъснялато решение на президента е правилно, защото все някого трябва да се спре с беззаконието в министерството на икономиката и да се остранят хора, обвинени в кражба на интелектуална собственост, последвана от споразумение с другата страна.

Кирил Петков и Асен Василев обявяват политически проект – нещо като партия, но без идеология, но пък с почтеност и амбиция за мнозинство в парламента – нещо като нищо на света. И понеже малко им куца това качество – почтеност, канадският гражданин иска да бъде конституиран в Конституционния съд, който разглежда казуса, за да „се защити“.

Тук няма да коментираме колко некомпетентен, безотговорен, без житейски и институционален опит е бившият икономически министър, който все не намира време да отиде до Букурещ и да получи документа си за отказ от канадско гражданство. Ще припомним само, че по тълкувателните дела на Конституционния съд Петков няма как да бъде конституиран. Съдиите са преценили, че отношение към казуса има президентът и той е конституиран като страна. Благодарение на това прочетохме тезата му, че казусът не трябва да бъде разглеждан, защото Петков вече не е министър.

Петков обаче има пълното право да участва в наказателен процес, ако все пак Иван Гешев се осмели да се сезира и да започне съдебно преследване. В неговия ход ще се докаже, че Кирил Петков е бил назначен за министър в нарушение на Конституцията, след като е потвърдил неистина в писмена декларация – чл. 313 от НК. Ако се докаже, че работодателят му – Румен Радев е знаел и умишлено е нарушил Конституцията – той също трябва да отговаря.

Въпрос на време е да се разбере и дали наистина Радев не е знаел за двойното гражданство. В момента самото твърдение го поставя в крайно неловка ситуация, който разполага с екип и много ДС-служители и ДС-агенти, които да не позволяват на държавния глава да се излага така лековерно.

Крайният резултат е, без значение дали прокуратурата ще си свърши работата по казуса Петков-Радев, е, че двамата неминуемо ще понесат политическата отговорност за кашите, които самонадеяно са забъркали. Особено с лъжите, които публично тиражираха в последните месеци.

За да репликирам на Радев в негов стил, аз лично бих го попитала – г-н президент, Вие под чия пола, в чий панталон се скрихте, че не знаете за двойното гражданство на Кирил Петков и като разбрахте обяснихте, че друг е виновен, без да изпълнихте дълга си като гражданин, работодател и държавен глава?

Калинка Пенчева

СНИМКА standartnews.com