Румен Радев ще продължи инициативата „Българската Коледа“

Новоизбраният президент Румен Радев ще продължи благотворителната инициатива „Българската Коледа“. В профила си във фейсбук, той заяви, че инициативата трябва да продължи, въпреки пробойните в здравната система и че тя няма да ги излекува, но всички заедно можем да се обединим и да подкрепим кампанията.

„Честито Рождество, скъпи сънародници! Нека годината донесе мир, любов и благодат във всеки дом!“, написа Радев в социалната мрежа.  Той припомня, че от години „Българската Коледа“, започната при президента Първанов и продължена от президента Плевнелиев, събира средства за болни деца. „Тя е възможност за всички нас да сторим добро в празничните дни, като дарим от джоба си и подпомогнем деца и родители в нужда. Разбира се, даренията не могат да запълнят недостатъците на здравеопазването ни, но „Българската Коледа“ вече помогна на стотици деца да заживеят пълноценно, благодарение на нашата съпричастност. Тази инициатива трябва да бъде продължена. Благодаря на всички, които откликват на апела й“, заявява във фейсбук Румен Радев.

Над 2 млн. лева достигна до снощи  сумата, събрана от тазгодишната благотворителна кампания “Българската Коледа”. Събраните средства ще отидат в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания и са предвидени за закупуването на модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, съвременно лечение и рехабилитация.

За 14 години инициативата е събрала над 28 млн. лева дарения, с които е помогнато на 3409 деца. Дарена е съвременна високотехнологична апаратура на 229 детски клиники в цяла България.

RNS