Румънският министър на отбраната Михай Фифор съобщи, че страната му планира да придобие три неатомни подводници.

Изявлението е направено по време на брифинг на борда на фрегатата F 221 Regele Ferdinand в главната военноморска база Констанца, предаде сайтът lnpd.

Министърът уточнява, че „амбициозният проект” е „прекрасно реализируем” и в румънски корабостроителници. Сега ведомството се намирало в етап на определяне на техническите параметри.

Към момента в състава на румънските ВМС фиктивно се намира построената в СССР подводницата Delfinul, предадена на Румъния през 1986 г., но не е излизала в морето от 1996 г. Тя се нуждае от среден ремонт и замяна на акумулаторната батерия, като се използва единствено за учебни цели.

На 2 февруари пак в Констанца министър Фифор съобщи, че правителството в най-скоро време ще размрази програмата за построяване на 4 многоцелеви корвети също в румънски корабостроителници, като програмата е на стойност 1,6 млрд евро.

Ще бъде активирана и програмата за модернизиране и въоръжаване на намиращите се в румънския флот две британски фрегати тип Broadsword, купени през 2003 г. практически без въоръжение и плаващи досега в този „демилитаризиран” вид.   Според изявление на Фифор, през 2018 г. се планира откриване на програма за замяна на старите брегови съветски комплекси „Рубеж” с нови от западен модел.

Превод и редакция: БЛИЦ