„Елена Йончева е избрана за депутат, а не да си прави филми. Ако иска да получи информация, винаги може да я получи по закона за достъп, но когато тя е класифицирана, няма право да я разпространява. Мога да я посъветвам, когато иска да е наясно с темата, да прочете два доклада за състоянието на границата. Те са изготвени по времето на служебното правителство и в тях има отбелязани дребни грешки, но няма установено нито едно сериозно нарушение.“

Това заяви в студиото на Би тв бившият вътрешен министър и настоящ началник на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Коментарът е по повод разразилия се скандал през миналата седмица след „засекретяването“ на граничното възпрепятстващо инженерно съоръжение. До него се стигна, след като стана ясно, че Йончева е филмирала свое разследване, в което тезата е, че оградата е лесно преодолима, а управляващите заблуждават всички, че определените милиони наистина са вложени в нея.

Управляващите приеха с постановление, че оградата е секретен обект, заради което филмът за оградата не може да се излъчва. Опозицията се зарече да го предостави на народа и европейските политици, за да се види къде и за какво са отишли парите, както и колко надеждна е външната граница на ЕС.

RNS