Русия изпраща в Сирия чеченските спецназ от „Восток“ и „Запад“ (снимки)

Министерството на отбраната на Русия изпраща в Сирия две крупни войнски подразделения. Това са батальоните със специално преoназначение „Восток“ и „Запад“, комплектовани главно от жители на Чеченската република.
Частите ще се заемат главно с охраната на авиобаза Хмеймим, в която се дислоцира голяма част от руската авиогрупа, съобщи „Известия“.
Частите са формирани още през 2003 г.
Те са демонстрирали качествата си в боевете с чеченските въстаници и по време на военния конфликт с Грузия.
Имат опит и в миротворчески операции.
"восток" и "запад"
Бойците от „Восток“ и „Запад“ охраняваха руските сапьори в Ливан по време на разминирането на обектите от инфраструктурата на тази република.
Миналият месец батальоните бяха включени в състава на военната полиция.
Военнослужещите имат специални униформи и са готови да заминаване в Близкия Изток.
Спецназът има огромен опит при бойни действия в планинско-гористи местности и провеждането на щурмови операции е за тях нещо естествено, затова командването ги изпраща в сирийската Латакия, където релефът е точно такъв.
Предполага се, че бойците от „Восток“ и „Запад“ ще охраняват руските бази в Хмеймим и Тартус, а също ще участват в контрапартизански операции срещу ислямистите.
В състава на армията на Асад вече дейтва батальон чеченски доброволци.
батальон "восток"
Те са извънредно опасни войни.
Чеченците по вероизповедание са сунити, което трябва да съдейства за установяването на добри отношения с населението в Сирия и военнослужещите от сирийската армия.