Ръководителят на украинската държавна компания за производство на ядрена енергия „Енергоатом“ Петро Котин каза в неделя, че има признаци, че руските сили се готвят да напуснат АЕЦ „Запорожие“. Русия превзе централата през март. Подобна стъпка би била значителна промяна на бойното поле в частично окупирания югоизточен регион Запорожие, където фронтовата линия почти не се е измествала от месеци. Многократните обстрели около централата породиха опасения за ядрена катастрофа.

Докъде стигна контраофанзивата в Южна и Източна Украйна

Позиции на украинските и руските сили към 28 ноември

снимка:svobodnaevropa.bg

„На първо място, в руските медии се появиха много голям брой съобщения, че си струва да се освободи (централата) и може би си струва да се предаде контролът (над нея) на (Международната агенция за атомна енергия – МААЕ)“, каза той. „Създава се впечатлението, че те си събират багажа и крадат всичко, което могат.“ Попитан дали не е твърде рано да се говори за напускане на централата от руските войски, Котин каза: „Твърде рано е. Сега не виждаме това, но те се подготвят (да напуснат)“.

Русия и Украйна от месеци се обвиняват взаимно в обстрел на реакторния комплекс в Запорожие, който вече не произвежда енергия.

Източник:svobodnaevropa.bg