Новата Европейска комисия официално обяви, че съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел. Решението дойде изненадващо, след като управляващите у нас и предният състав на ЕК (с Жан-Клод Юнкер начело) твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на мониторинг.

Това съобщи Бтв.

Мотивът за решението на Брюксел е, че все още няма достатъчно резултати в борбата с корупцията, а освен това има какво да се желае и по линия на реформирането на съда и прокуратурата.

Един много неудобен инструмент

През годините редовните доклади от Брюксел посочваха някои от основните проблеми пред правосъдието у нас, но освен това и властта (без значение от своя цвят и конфигурация) твърдеше, че наблюдението се използва за вътрешнополитически цели у нас. Офанзивата в тази посока се ожесточи през последните години.

Правосъдният министър Данаил Кирилов даже заяви, че би подал оставка, ако мониторингът не падне.

Къде са осъдените?

В препоръките към България за Пролетния семестър ЕК сега отбелязва, че страната ни е постигнала напредък и е изпълнила ангажиментите си при приемането в съюза. Но: „За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури“.

Именно заради това и „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.