САЩ буквално са в истерия след заявката на Москва да разположи оръжия и военни сили в Куба и Венецуела като отговор на неизпълнението на договореностите за границите на НАТО.

Реакцията на Съединените щати в случай на разполагане на руски сили в Латинска Америка ще бъде решаваща, каза съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан тази нощ.

„Тази тема не беше повдигана (в консултации с Руската федерация тази седмица – IF). Ако се случи такова разполагане, тогава ще реагираме решително“, каза той на брифинг в Белия дом, коментирайки руските изявления за възможността разполагане на сили в Куба и Венецуела.

По-рано в четвъртък заместник-министърът на външните работи Рябков не изключи, че в случай на провал на преговорите със Запада относно гаранциите за сигурност могат да бъдат предприети мерки като разполагането на руската военна инфраструктура в Куба и Венецуела.

„Не искам да потвърждавам нищо, (…) или да изключвам нищо“, каза той в интервю за RTVi, отговаряйки на въпрос за възможността за подобно развитие на събитията.

Междувременно, след заплахите на сенатори от Демократическата партия на Джо Бадън заплашиха със сериозни санкции Русия и персонално Путин, ако нахлуят в Украйна. Дадоха 500 млн. долара помощ на Украйна. От Русия обявиха, че всякакви санкции на САЩ, насочени лично към президента Владимир Путин, ще преминат границата и могат да доведат до „скъсване на отношенията“ между двете страни, предаде „Франс прес“.

САЩ и техните съюзници от НАТО проведоха преговори тази седмица с Русия за смекчаване на напрежението във връзка с Украйна, близо до която Москва е струпала десетки хиляди руски войници.

Два кръга от преговори, в Женева в понеделник и Брюксел в сряда, не доведоха до никакъв пробив.

източник INTERFAX.RU