Съединените щати обвиниха Китай, че обмисля дали да не предостави оръжия на Русия в подкрепа на войната ѝ в Украйна.

Думите дойдоха от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който вчера се срещна с китайския си колега Ван И на конференцията по сигурността в Мюнхен. Блинкен предупреди, че последиците от тази ескалация биха предполагали „сериозни последици“ за Китай.

Пекин отрича Москва изобщо да е искала доставки на военно оборудване. Азиатският гигант не показва еднозначно отношение към войната – не се присъединява към западните санкции, но не ѝ оказва и изрична подкрепа и макар да купува петрол и газ с отстъпка, някои китайски компании спряха работа и в Русия, и в Беларус. Едновременно с това Китай, предвид добрите си връзки с Русия, не осъжда войната, но настоява, че е неутрален, и призовава за мир.

„Разговаряхме за войната, водена от Русия, и за опасенията, които изпитваме заради факта, че Китай обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия“, заяви ръководителят на американската дипломация пред телевизия Си Би Ес. Помолен да даде повече подробности, той отговори лаконично: „Предимно оръжия.“ Става дума за китайски компании, но, „разбира се, в Китай няма разграничение между частните компании и държавата“.

Източник:dnevnik.bg