Проучване, в което участваха 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че в световен мащаб удовлетворението по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие са нужни от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Щастието на работното място е темата на проучването на Adecco. То е проведено от Adecco Group и разкрива значението на т. нар. емоционална заплата за работниците и служителите днес. Оказва се, че тя е свързана повече с чувството на комфортност в работна среда, отколкото със заплатата, която се получава.

Изследването е установило, че най-важното за щастието на работното място е гъвкавото работно време или добрият работен график, нещо фундаментално за съгласуване на личния и професионалния живот.

Второ – да има добра работна среда, тоест нивото на социални взаимоотношения и общуване в работната среда. По същия начин наличието на добър шеф или лидер е друг фактор, който допринася за усещането за това щастие.

Вече на четвърто място в резултатите от това проучване е заплатата, нещо, което влияе върху личния живот на работниците.

Ясно е, че заплатата влияе на жизнения стандарт на човека и следователно може да донесе щастие. Изследване, проведено от психолога Андрю Т. Джеб от университета Пърдю и публикувано в списанието Nature Human Behaviour, се опитва да изчисли каква е заплатата, която ви позволява да бъдете щастливи.

Според мнението на 1,7 милиона души по целия свят, за удовлетворение по отношение на заплатата за постигане на емоционално благополучие са нужни от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Тази цифра варира в отделните региони, така че в западноевропейския регион оптималният доход за постигане на емоционално благополучие е между 48 000 и 61 000 евро годишно, посочва GQ, цитира DarikNews.