Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на първия Международен антифашистки конгрес:

Днес наблюдаваме още едно ярко проявление на нацистка политика, когато от високи европейски трибуни активно се пробутва русофобска идея да се забрани на всички руски граджани влизането в страните на ЕС.

Отделно трябва да се каже за Украйна. Официалният Киев открито се обяви за наследник и продължител на каузата на кървави украински националисти. Върховната рада нарече боевиците на ОУН-УПА „бойците за национална независимост“. След разпадането на Съветския съюз във Вашингтон направиха всичко за да създадат от Украйна антипода на Русия. Поощряваха закони, забраняващи руски език, руски медии, руска култура – всичко, което е свързано с нашата страна.

Опитите да се рехабилитира и да се разпространи нацизмът, да се героизират нацистки престъпници и техни помагачи са нелегитимни и аморални по своя същност. Те са кощунствени спрямо паметта на тези, които освобождаваха света от това очевидно и юридически установено зло. Затова борбата срещу всички прояви на нацизма трябва да бъде безкомпромисна и всеобхватна.

Посольство России в Болгарии