Синята зона във Варна донесла 11 000 лв., докато е безплатна

Над 11 000 лв. са приходите през юли само от кратковременно паркиране в синята зона във Варна. Това съобщи директорът на „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов след днешното заседание на правната комисия към Общинския съвет. По думите му все още има доста нарушители и неправилно спрели коли, но в сравнение с преди месец са в пъти по-малко.

Пред съветниците той обясни защо по настоящ адрес човек не може да се регистрира за локално платено паркиране. „Използвахме опита на Бургас и София, които имат горчив спомен в това отношение. В морския град например много от жителите на кв. „Меден рудник“ са представяли фиктивни договори за наем и са ползвали правото, а целта е само живущите в обхвата на синята зона да могат да паркират с преференции“, каза Иванов.

Съветниците бяха запознати с искането на управител на варненска компания за преразглеждане на режима за таксуване за представителите на бизнеса в зоната.Бизнесменът настоява за намаляване на цените за служебния абонамент и за облекчения в случаите, в които фирмата е купила няколко карти за платено паркиране.

Иванов заяви, че за да може да се предложат промени в Наредбата за организацията и движението на територията на Община Варна, е необходимо синята зона да има история. „Няколко месеца след реалния й старт ние ще можем да направим обективен анализ. Поемам ангажимент тогава да организирам среща с представителите на бизнеса и да обсъдим ситуацията, и ако има предложения за корекции, те да бъдат своевременно внесени за разглеждане в Общинския съвет“, посочи Иванов. Той каза още, че в най-скоро време предстои да бъде обявена обществената поръчка за новите „паяци“, електромобилите и хибридните коли за ОП „Общински паркинги и синя зона“.