Йордан Йорданов – едноличният собственик на „Поли Йорд“ ЕООД, отрече да е лобирал пред ИТН и Български възход за това кой да е новият директор на „ВиК – Варна“ АД, отрече всичко друго, за което бе питан и заплаши журналист, че може да поръча статия (разбирай – да плати на някоя медия да напише лъжа – бел. ред.), в която да се твърди, че същият е изнудвал някого за пари и е искал от него да му намери килъри.

Според информация, с която rns.bg разполага и провери през 2 независими един от друг източника, Йордан Йорданов е бил на среща с високопоставени лица от „Има такъв народ“ преди изборите. Темата е била да ги уговори, че най-подходящият за партийните интереси нов директор „ВиК – Варна“ АД, е настоящият заместник Михаил Маринов. Източниците ни твърдят, че не е изключено последният изобщо да не знае за новопоявилият се лобист, който обаче със сигурност щял да се опита да намери форма на „осребряване“, ако схемата му се реализира. Йорданов не само води столичните гости в заведение на емблематичен плаж, но и наема лодка, с която ги разхожда за разкош, твърдят очевидци. В крайна сметка от цялото упражнение се разминава без договорка. Въпросните политици са разколебани, след като научават, че домакинът им се опитва да им пробута човек, близък до ГЕРБ уж за тяхна капия.

Заради журналистическата етика миналата седмица зададохме няколко въпроса на Йордан Йорданов. В телефонен разговор по-рано днес той отрече всичко, включително и за описаната по-горе среща, както и за причината тя да се състои.

В разговора Йордан Йорданов заяви следното:

  • не съм аз човекът, който е правил ремонт на стълбите пред сградата на Община Варна. Моето предприятие е едно от петте, с които Общината има рамково споразумение. В случая на обществена поръчка, ни изпращат покани за оферта, но ние не сме участвали. Спечели друга, която е работила на загуба.
  • мога да си предложа каквато искам цена, свободен съм да го направя като търговец, за поддръжка на фонтана в центъра на Варна, нямам представа защо съм спечелил, ако другият участник е предложил в пъти по-ниска цена
  • не съм се срещал никога с никого от ИТН и Български възход, аз по принцип съм привърженик на друга партия
  • не е било разменна монета – аз да помогна на някого да стане шеф и да получа облага от това
  • нямам пари, с които да поддържам сайта на компанията ми

Йордан Йорданов уточни още, че се познава с журналиста, с когото говори в момента. Срещата преди около 2 години се състояла в заведение след уговорка между двама посредници. Темата била той и фирмата му да работят с медията, но договор или каквито и да е отношения, включително и финансови, не е имало, призна той.

Мога да поръчам да напишат за Вас, че сте изнудвала бизнесмен за много пари. Докато бяхме заедно Вие ме питахте дали съм поръчков, защото имате няколко души за убиване, разясни бизнесменът на интервюиращия го журналист.

През годините „Поли Йорд“ ЕООД е опитвала да влезе на строителната сцена в общините Шабла и Каварна, но не й се е получило. За сметка на това той изгражда няколко обекта във Варна, сред които авангардната фасада на Младежкия дом във Варна и спортна площадка в кв. „Галата“. Наскоро бе тиражирано, че е спечелил поддържката на фонтаните във Варна.

Очаквайте къде отиват стотиците хиляди левове от поръчки. Изрядна ли е фирмата пред данъчните и социално-осигуринтелни институции, простите преплетки между „Поли Йорд“ ЕООД, делата й, успехите й в бизнеса дължат ли се и в каква степен на кои важни фактори в морската столица. Има ли сред тях бивши областни управители, които вече имат проблеми със закона и бивши министри. Нормална ли е логиката в това гипсокартонаджия да се напъва с политически назначения.


Специално за г-н Йордан Йорданов, съм длъжна да уточня, че за мен няма публично обяснение защо точно той печели апетитни поръчки. Като дългогодишен криминален и съдебен репортер, спечелил куп награди, сред които и тази за разследваща журналистика на СБЖ, със сигурност съм наясно от коя страна на закона е моето място. Виждала съм много осъдени, включително и килъри. Тезата, че от Данчо Гипсокартона някой ще търси изпълнител на поръчкови убийства, подсказва, че този човек бърка къде и защо е. Фриволната му логика може да се дължи на милион причини, не е моя работа да ги изброявам.

Калинка Пенчева