Главният разследващ полицай в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД МВР-Добрич, Иван Георгиев и Веселин Колев – бивш директор на полицията в дробуджанската столица – обвиняем по „суджукгейт“, нагло ровят в досъдебните производства на част от дознателите в дирекцията, като единият нерегламентирано изнася, а другият престъпно я ползва.

За това алармираха потресени и възмутени от дерибейството служители на вътрешното ведомство.

Веско Колев влиза през портала на ОД МВР-Добрич, без да бъде записван, без задължителния пропуск. Взема го Иван Георгиев. Лошото е, че двамата не се ограничават с разговори в канцеларията на шефа на икономическите дознатели. Имало е случаи, в които обикалят из стаите на разследващите полицаи, питат и искат документацията по конкретни казуси. Вероятно и докато си говорят, Георгиев уведомява „благодетеля“ си Колев за „по-интересни“ случаи, разказаха служители на реда, чиято самоличност по обясними причини няма да съобщим.

Те нямат представа защо му е на Колев подобна нерегламентирано получена информация, но са сигурни, че тя може да се ползва за извършване на нови престъпления.

Припомняме, че по закон полицейските разследвания се наблюдават от прокурор, който дава задачи на дознателите с цел изясняване на обективната истина, установяване на евентуални престъпления и извършителите им.

Никой извън наблюдаващият прокурор няма право на достъп до конкретно разследване, още по-малко частно лице и то – такова с повдигнати обвинения, каквото е бившият директор на ОД МВР-Добрич – Веселин Колев.

През октомври 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Веселин Колев. Това стана, след като специализираното звено „Антикорупция“ събра доказателства, че Колев е заплашвал с убийство един от ключовите свидетели срещу ексдепутата Живко Мартинов. Второто му обвинение е, че е принудил двама автоконтрольори от Добрич да не санкционират водач за пътно нарушение, както и че е принуждавал вещи лица да дават неверни заключения по делото за смърт на пътя. В тази връзка на Веселин Колев бе определена постоянна мярка за процесуална принуда „подписка“.

След всичко това Колев продължи да преподава във Варненския свободен университет, където с очевидно богатият му и разностранен институционален и прокуроро-съдебен житейски опит учи студентите.

Ако се окаже, че споделеното от служители на ОД МВР-Добрич, отговаря на истината, ще стане ясно кой-кому служи. Предварително е ясно, че при тази ситуация има предикат на престъпления.

Служители в добричката полиция припомнят, че Иван Георгиев е станал главен разследващ полицай в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД МВР-Добрич, във времето, в което Веско Колев е директор. Запознати са категорични, че зад успеха на Георгиев са именно Колев и другарчетата му от „суджукгейт“ – Петър Малджиев, както и баш „суджука“ – бивш депутат от ГЕРБ-Добрич – Живко Мартинов. Самият Живко Мартинов е подсъдим по делото за рекет на 4 тона суджук – уж за премиера, от местен производител, които Специализираната прокуратура твърди, че е получил безплатно чрез заплахи и изнудване. Освен това има и още 4 повдигнати обвинения за различни, далеч по-тежки от рекета на суджук, престъпления.

Към момента Петър Малджиев също е обвиняем за заплахи с убийства към свидетели по „суджукгейт“.

Повече от интересно е какво толкова сближава настоящият шеф на полицейското разследване в ОД МВР-Добрич, с хората от „суджукгейт“.

Явно е пропуснал, че работи в МВР, в правова държава, в която всичко, което прави с Веско Колев е не просто сериозно нарушаване на дисциплината и Етичния кодекс на служителите в МВР, но и тежко престъпление, извършено от длъжностно лице по смисъла на НК, коментират юристи, запознати с казуса.

Медийна компания „Добруджанска трибуна“ потърси Георгиев и Колев, за да им даде право, да споделят своята истина по скандалната теза с нерегламентирания теч на служебно информация от добричката полиция.

„Не е удобно да говоря с Вас! Не желая да говоря с Вас!“, отсече по телефона и приключи разговора Веселин Колев, след като чу името на журналиста, който му звъни.

По-словоохотлив беше Иван Георгиев. Той категорично отрече да е водил от стая на стая Веско Колев из дирекцията на полицията и да иска информация по водени полицейски разследвания. Георгиев обаче, отказа да отговори на въпроса познава ли Веселин Колев и заяви готовност да разговоря лично с журналиста от медийна компания „Добруджанска трибуна“, защото „не дава интервюта по телефона“.