Провадиецът Благовест Вирджиниев Асенов, с прозвище Корекома, е избягал от затворническото общежитие в Разделна, след като „услужливо“ е бил върнат там от затвора. От известно време той изтърпявал присъдата си във Варна заради сигнал, че готви бягство. Часове, след като бил преведен в Разделна, успял да избяга.

Сега отново харчим данъкоплатски пари за мобилизираните служители на Съдебна охрана и МВР, които трябва да го издирят, задржат и върнат в мястото за лишаване от свобода. Можем да благодарим на директора Йордан Йорданов и на заместника му Марин Иванов за мъдрото решение, коментираха пред rns.bg служители на реда.

37-годишният провадиец търпи поредната присъда лишаване от свобода за грабежи и за блудство с 19-годишна и грабеж. Зад гърба си той има и други присъди. В миналото е бил зад решетките зариди серия от грабежи на пенсионери – чуждестранни туристи у нас.

Според електронното издание provaton.bg Благовест Корекома излежавал присъда в затворническото общежитие в Разделна. След сигнал за готвено бягство бил преместен във Варна. Малко по-късно обаче, директорът го върнал отново на мястото с лек режим за изтърпяване на наказанието. Освен това бил пускан и извън оградата – да работи. Именно по време на „работния ден“ Благовест Корекома избягал.

Запознати със законите са категорични, че осъдени с такава богата престъпна биография не би трябвало да бъдат пускани извън пределите на мястото за лишаване от свобода. Ходенето на работа обаче се ползва като начин за облекчаване и намаляване размера на наказанието, което в случая вероятно е било водещо.

След бягството са мобилизирани сили на ОД МВР-Варна, на Жандармерията и на Съдебна охрана, които трябва да намерят и задържат рецидивиста.

Електронното издание rns.bg отправи официално запитване до Министерството на правосъдието и до Прокуратурата на РБългария, за да получи информация какви са били мотивите на ръководството на затвора за преместването на Благовест Корекома в Разделна и дали има данни за корупционна схема.