Разрешили ли са военният министър – Красимир Каракачанов, и председателят на ДАНС – Димитър Геориев, цивилни и въоръжени лица да влязат в стратегическия обект – Президенството на 9 юли т.г. и буквално да го окупират. Действията тогава бяха определени като претърсване – разрешено от съдия, а не оглед – какъвто би бил правилния процесуалния ход. От отговорите на въпросите, които изпратихме до двамата горецитирани, ще стане ясно дали прокуратурата е действала, превишавайки правомощията си, или ръководителите на две институции са пренебрегнали законите. Как НСО изпълнява задълженията си по казуса с Президентството, вменени по закон, също предстои да научим.

Сградата на Президентството на РБългария е стратегически обект. Според нормативните документи достъпът до нея и всички действия в нея се осъществяват след изричното съгласуване с ДАНС.

Същата сграда се охранява от почетния караул на Националната гвардия със съдействието на НСО. Персонален шеф на Националната гвардейска част е военният министър.

Част от персоните в Призидентството са охраняеми лица от същото това НСО.

За да бъде законно пребиваването на каквито и да е външни лица, извън служебно ангажираните, то трябва да е съгласувано с военното министерство, с ДАНС и с НСО. За всякакви действия – на служебни и външни лица, отново се изисква съгласувано разрешение от трите институции.

Специализираната прокуратура е в Президентството

Всички станахме индиректни свидетели как на 9 юли т.г. цивилни лица от Специализираната и от Военна прокуратура, както и тежко въоръжени служители на ВКП, влязоха в Президенството.

Обяснението на главния прокурор Иван Гешев бе, че се работи по две различни досъдебни производства, което налагало обиск на служебни помещения.

Атаката, определяна от мнозина като излишна демонстрация на груба сила, породи многохилядни протести в цялата страна с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Общественото недоволство продължава втора седмица.

Граждани се събират в защита на Президента: Задкулисието премина всички граници

Началникът на НСО подаде оставка след втори, течащ паралелно скандал – забраната за достъп до Природен парк „Росенец“ по суша и вода, заради присъствието на охранявано от НСО лице. Почетният председател на ДПС – Ахмед Доган, и депутатът от ДПС- Делян Пеевски, подадаха молби да им бъде снета охраната от НСО.

Бойко Борисов за скандала след „Росенец“ и арестите в Президентството: Етническият мир е много важен

Заради всичко това изпратихме въпроси до вицепремиера Красимир Каракачанов в качеството му на военен министър, до Димитър Георгиев – Председател на ДАНС и до Началника на НСО – бригаден генерал Красимир Станчев, в които настояваме за отговор на следните питания:

– сградата на Президенството на РБългария попада ли в списъка на национални стратегически обекти
– от коя дата последно е получала този статут
– съгласувани ли са с Вас действията на Прокуратурата от 9 юли 2020 г. и по-точно допускане на цивилни и невоенизирани, въоръжени лица в сградата на Президентството
– какви бяха Вашите мотиви за този допуск, ако има такова разрешение
– съществува ли Ваше писмено разпореждане гвардейците и служителите на НСО да пуснат в стратегически обект цивилни въоръжени лица и от коя дата е, ако има
– какви мерки спрямо подчинените Ви предприехте за допуснатите въоръжени и цивилни лица в сградата на Президенството, ако няма Ваше писмено разпореждане за такова
– в колко други случаи в стратегически обект са допуснати невоенизирани, цивилни и въоръжени лица
Очакаме отговорите на трите институции, за да се изясни, дали подчинените им или прокуратурата са действали на 9 юли 2020 г. във военизираната зона, над която дори има изрична забрана да летят самолети, на ръба на закона.
Според юристи неправилно събраните доказателства, каквито в случая е възможно да се явят следствията от действията на прокуратурата, ще паднат в съда и нищо няма да произлезе от двете досъдебни производства.
Още по-интересно е дали след избистрянето на казуса, ще има арести и някой ще понесе отговорност за действията си като служебно лице.
ТУК можете да видите малка част от снимки, доказващи присъствието на въоръжени цивилни лица в Президентството.