МОСКВА, 7 април – РИА Новости Следственият комитет на Русия повдигна задочно обвинение на бившия министър на отбраната на Украйна Степан Полторак за обстрел на ДНР и ЛНР през 2014-2019 г., довел до смъртта на над 530 цивилни, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

„Той е обвинен в общото командване на частите на въоръжените сили на Украйна, в резултат на чиито престъпни действия са унищожени или частично повредени 2000 цивилни обекта, убити са повече от 530 цивилни, повече от 970 цивилни от Донецк и Луганск. народни републики са пострадали. Предприемат се мерки за издирването и задържането му“, допълват информацията.

Полторак беше министър от 2014 до 2019 г.

Следственият комитет съобщи още, че от 22 март до 5 април 30 наказателни дела са изпратени в Главната прокуратура за последващо предаване на съда. Според тях 48 украински военни са изправени пред правосъдието, включително бойци от Азов *, военни от Националната гвардия на Украйна, както и граничната служба на републиката.“

„Те са обвинени в посегателство върху живота на 98 цивилни, 72 от които загинаха, четирима бяха тежко ранени“, обясниха от ведомството.