Гражданите на САЩ не трябва да посещават Русия, а тези, които се намират там или пътуват за Русия, трябва незабавно да напуснат страната, докато все още има ограничени възможности за търговски пътувания. Руската страна може да откаже да признае двойното гражданство на гражданите на САЩ, да откаже на тези лица достъп до консулска помощ от САЩ, да им забрани да напускат Русия и да ги призове на военна служба. Цивилните полети са изключително ограничен брой. Сухопътните маршрути с автомобил или автобус все още са отворени. Ако искате да напуснете Русия, трябва сами да се погрижите за това възможно най-скоро

Това алармира американското посолство в Москва по-рано днес.

От началото на седмицата България и Полша също посъветваха своите граждани да обмислят спешно напускане на руската територия и да се въздържат от пътувания до страната.

Изтеглянето на чужди цивилни граждани обикновенно предшества катаклизъм в съотвентана територия – природен или военен. Това накара мнозина да се притесняват, че сме реално на прага на Трета световна война, а България и Полша ще имат възлово участие в избухването и воденето й.

Днешният апел на американската дипломатическа мисия в Русия е предшестван от аналогичен в началото на март т.г., седмица след началото на специалната военна операция в Украйна.