Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румяна Желева – прокурор от Окръжна прокуратура – Добрич за извършване на две престъпления.

Първото е за това, че на 30 юни 2012 г, като длъжностно лице, тя използвала служебното си положение (представяйки се като прокурор пред служители в Първо РУ „Полиция“ – Добрич), за да преустанови започнала проверка на съпруга й, спрян от полицаите във видимо нетрезво състояние.

Второто обвинение е за това, че тя на 3 пъти лъжесвидетелствала в полза на мъжа си, въпреки, че се очаква да е наясно с наказателната отговорност която носи за това престъпление.

Както вече RNS писа, на Желева беше определена скандално ниска присъда от Софийски градски съд по двете обвинения. Причина за това – Желева имала мотив за извършването на престъпленията – да  защити мъжа, с когото тогава живеела. Този факт смекчавал вината й.

Според правомощията на Прокуратурата, казусът ще се разглежда в Специализирания съд.

Междувременно Желева продължава да повдига и поддържа обвинения в Добричката окръжна прокуратура.

Срещу нея е зам.-окръжният прокурор Виолета Великова, тече дисциплинарна проверка за укоримо разследване на сина на Великова. Същият е задържан през март с наркотици, но двете упорито не приключваха разследването.

RNS сезира за скандалното поведение на прокурорките главния прокурор. Сотир Цацаров разпореди разследването да бъде преместено в Шумен.

Желева е забъркала поне още един скандал в свое дело, грубо нарушавайки закона, за което предстои да уведомим Цацаров и читателите си.

RNS