Казус около изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна е на път да създаде „калкангейт“. Същият прибирал рушвети за всяко кило калкан над разрешения улов и прясно уловени от дънните риби.

Сигнал до компетентните органи е подаден от служители на ИАРА, научи ексклузивно RNS.

След разследване е установено, че служител на ИАРА от името на директора Стефан Бакърджиев, събира лепта за по евро за всеки килограм калкан, уловен над разрешения лимит. Отделно от това била събирана и риба, която била използвана за „рушвет“ на овластени. Въпросният служител изобщо не ходел на работа, бил ангажиран само с прибиране на рекета. Акумулираните приходи от престъпната дейност били във впечатляващ размер.

Според източници на RNS, самият Бакърджиев бил в не добро здравословно състояние през последните 7-8 месеца. Те припомниха, че преди години настоящият директор на ИАРА-Варна, работел в общината като инспектор. След това напуснал морската столица и станал кмет на свиленградско село. Възходът в професионалната му кариера съвпаднал с членството му в ГЕРБ.

 

RNS