Кметът на Варна – Благомир Коцев, усеща тежестта на властта. Със сигурност далеч по-лесно му е било да е в опозиция. Например миналата година по това време той се включваше в социалната мрежа от различни точки на Варна, изисквайки да се приключат ремонти по улиците, да спрат действия на ВиК, които рушат инфраструктурата, да показва преливащи контейнери за смет. Активната му гражданска позиция, показваща трудности при справяне на местната власт с проблемите на хората и уверенията му, че той би променил ситуацията ако бъде избран за кмет, със сигурност допринесоха днес той да е градоначалника на морската столица.

Какво се случва междувременно:

Коцев на няколко пъти призова ВиК и фирмите, които трябва да извършват ремонти на улиците, да работят ефективно. Първо се разпореди, че спира десетки ремонти, за да не пречат на летния туристически сезон. После привика пътищарите да ги мобилизира все пак да приключат в сроковете ремонтите, които текат. Преди дни публично обяви, че въпреки изискванията и договорите, не може да накара въпросните да работят с очакваните темпове. Не спести критики и за ВиК. Публикува свое становище, че формацията „Алтернатива за гражданите“ е отказала подкрепата си към него, въпреки, че имат председател на ОбС, избран и с гласовете на ПП+ДБ. А, тази сутрин отново информира, че е провел среща с представители на ВиК и пътни фирми и е настоял, че: Варненци искат гарантирани срокове за приключване на ремонтите„.

Снощи кметът Благомир Коцев е обяснил във Фейсбук, че ситуацията с боклука във Варна има криминален характер. И – „Внасяме сигнал до прокуратурата с доказателства за умишлени действия от страна на неидентифицирани лица. Някои ще ги нарекат обикновени събирачи на вторични суровини, но дори и да е така, пак ще си понесат последствията.“ Приложил е и снимки, на част от които се виждат клошари, които ровят в боклуците, на други – препълнени контейнери и торби със смет, подредени до тях.

Градоначалникът твърди още:

„Кадрите от видеонаблюдението не са единствените доказателства, които прилагаме. На много места във Варна микросметищата изглеждат почти режисирани. Разполагаме и с десетки твърдения от свидетели за организирани групи, които в тъмната част на денонощието изкарват боклука от контейнерите и го разхвърлят наоколо. Дали в действията на лицата, нарочно изхвърлящи боклук около кофите за смет, има мотив у варненци да остане трайното внушение, че градът ни тъне в мизерия, ще реши следствието. По този повод днес поисках извънредна среща с началника на ОД на МВР, РИОСВ, Областна управа и управителя на сметопочистващата фирма ЗМБГ, която ще се проведе още утре. С това обявяваме война на боклука във Варна.

Сред другите мерки, които предприемаме, е нов регламент за изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци. Графикът предвижда те да се изхвърлят в конкретни дни и часове за всеки един от районите на Варна. Ако вещите се изхвърлят извън посочените дни, на гражданите ще бъдат налагани санкции.

Във вторник също така наредих на всички еколози към Община Варна и районните кметства да излязат на терен и да извършват масови проверки за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Следи се за изхвърлянето на смет както от страна на търговски обекти, така и на граждани. От сметопочистващата фирма всеки ден получавам снимки на празни контейнери с огромни сметища около тях. Те се създават от недобросъвестни граждани, които явно нямат време да вдигнат капака на контейнера, за да видят, че вътре е празно. Призовавам варненци да прекратят тази практика, защото от нея страдаме всички. Санкции ще се налагат, докато не се научим. Ще завърша с това, че сметопочистващата фирма ЗМБГ е била глобявана за неизпълнението на задълженията си всеки месец, откакто поехме общинската администрация. Надеждата ми е, че можем да се научим на добросъседство и без да се налага да правим същото с варненци.“