Снимката от 1945г., направена е часове след атомната бомба, пусната от САЩ над японския град Нагасаки от американския суржант и фотожурналист Джо О’Донъл. Озаглавена е от автора си „Момче, стоящо на горящата земя“.

Ето какво споделя той самият:

„В Нагасаки колички, превозващи трупове един след друг, се насочиха към мястото за кремация. На брега на мястото за кремация беше изкопана плитка яма, надолу капеше вода и бяха разпръснати пепел, дървени стърготини и вар.

Видях момче на около десет години да минава. Той носеше бебе на гърба си. В онези дни в Япония често виждахме деца да си играят с малките си братя или сестри на гърба си, но това момче беше очевидно различно. Виждах, че е дошъл на това място със сериозна причина. Не носеше обувки. Лицето му беше твърдо. Малката главичка беше килната назад, сякаш бебето спеше дълбоко. Момчето стоя там пет-десет минути. Пазачът го помоли за тялото: „Дай ми товара, който носиш на гърба си“. И момчето отговори: „Той не е тежък, той ми е брат“.

Мъжете с бели маски се приближиха до него и тихо започнаха да свалят въжето, което държеше бебето.

Тогава видях, че бебето вече е мъртво.

Мъжете хванаха тялото за ръцете и краката и го поставиха на огъня.

Момчето стоеше право, без да помръдва, и гледаше пламъците.

Толкова силно хапеше долната си устна, че блестеше от кръв.

Пламъкът гореше ниско като залязващо слънце.

Момчето се обърна и мълчаливо си тръгна.

През визьора на фотоапарата си гледах измъченото му лице, което ме разплака. Исках да го хвана за раменете. Но не можех да му кажа нито дума. Изведнъж той се обърна, изправи гръбнака си, погледна право напред и се отдалечи, без да поглежда назад. Сърцето ме болеше, когато си помислих за детето, което видях днес.

Къде ще отиде това момче и как ще живее?“

В края на 2017 г., две години преди да дойде в Япония, папа Франциск от Римокатолическата църква, който продължава да се застъпва за премахването на ядрените оръжия, публикува снимка, озаглавена „Момче, стоящо пред крематориум“ с посланието „Какво носи войната .“ и ги нареди да бъдат разпространени като пощенски картички до членове на църквата по целия свят.

Твърди се, че папата е казал: „Снимка като тази говори повече от хиляда думи“.