Служители на МВР засякоха в момент на работа тежки машини, които изгребват пясъка от незаконната дига на плажа в Каварна и го пренасят на брега, отдаден под наем на Валентин Николов. Журналисти от електронно издание rns и медийна компания „Добруджанска трибуна“ направиха опити да говорят с наемателя – собственик на хотел на същия плаж – известен с прозвището Цуци. 17 часа по-късно стопанинът на каварненския плаж не е изразил становище по случващото се на терена, за който той отговаря. Полицията започна проверка по случая.

Снощи около 19 ч фадрома, булдозер и камион са започнали да изгребват пясъка от високата 4 метра и дълга около 200 метра напълно незаконно изградена буна на плажа, северно от хотела на Валентин Николов-Цуци.

 

След сигнал на rns и медийна компания „Добруджанска трибуна“ на телефона за спешни повиквания, на място е изпратен полицейски екип.

 

viber_изображение_2020-05-12_15-01-07

Служителите на реда са потвърдили информацията от журналистическия сигнал. Установени са номерата и собствеността на тежките машини, които по закон нямат никакво право да се намирът на пясъка.

viber_изображение_2020-05-12_15-01-14

Видимо около една трета от незаконната дига, която стои от октомври на плажа на Цуци, е изгребана. Пясъкът е натоварен и прекаран с камиона до другата част на залива – пред ресторанта на същия Цуци.

viber_изображение_2020-05-12_15-01-16

Според източници, пожелали анонимност, шофьорът на камиона, прекарващ пясък от единия на другия край на плажа, е провел разговор с мъж. Обърнал се е към него с името Вальо и го е помолил да дойде на плажа, защото полицията му забранява да свърши работата, за която другият го е наел.

viber_изображение_2020-05-12_15-01-17

Започната е проверка, която да установи налице ли са данни за извършено престъпление и кои са извършителите. Тя ще трябва да се приложи към първата за изграждането на незаконната дига, започната по журналистически сигнал в края на миналата година.

viber_изображение_2020-05-12_15-01-18

Припомняме, че според Закона за устройство на българското Черноморие, е напълно забранено да се извършват каквито и да е строителни дейности на пясъка. Абсолютно е забранено използването на тежки машини – каквито има в случая.

viber_изображение_2020-05-12_15-01-19

Според каварненци издигнатата 4 м висока и близо 200 м дълга незаконна дига е с  цел да пази от вълните плажното заведение на Цуци през зимата. Те припомнят, че на  Цуци не му е сефте да краде пясък от един плаж и да го разстила върху друг. Преди години имало случай, в който били спрени камиони, натоварени с пясък, който карали към първия хотел на бизнесмена.

viber_изображение_2020-05-12_15-01-20

Историята от вчера повтаря под индиго стария сюжет.

viber_изображение_2020-05-12_15-34-02

След като от началото на годината няма видими действия от страна на компетентните институции, някой е решил, че може да вземе пясъка от незаконната дига и да го откара пред ресторанта на Цуци. Кой е той тепърва ще се установи категорично. Повече от странно е, че стопанина на плажната ивица в Каварна – Валентин Николов-Цуци, оставя сляп и глух за втори път. Първият – когато са изгребани тонове пясък от морето и са натрупани пред заведението му. Вторият – сега, когато същият този пясък се пренася пред ресторанта му.

Ние ще продължим да питаме институциите може ли наемател, който извършва нарушения или няма представа какво се случва на плажа, който стопанисва, да продължава да бъде наемател.

 

Ако и в двата случая Валентин Николов, за чийто бизнес три мандата кмета Цонко Цонев се грижеше, а наследилата го Нина Ставрева превърна този ангажимент в приоритет, няма нищо общо, то най-вероятно Цуци се е сдобил с ангел хранител. Небесният войн първо му пази заведението с дигата, а сега му прави по-широк плажа пред ресторанта, за да бъде той по-притегателен за потенциални клиенти.

(ВИДЕО)Незаконната дига на плажа на Цуцито – 45 дни институциите са гроб!

Калинка Пенчева
Мартин Иванов