Никой не би трябвало да вярва, че всякакви хора, непроверени що за люде са, могат да получат аудиенция при папа Франциск. Никой не се съмнява, че във френските и немски медии работят журналисти, които неслучайно избират на кого да дадат трибуна. Ето защо е повече от грозно, че съпруги на азовци, сред които и половинката на шефа на нацисткото формирование и отявлена фенка на фашизма, развяваща знамена със свастика, са избраните да покажат на света какви идеи изповядват и чии посланици са.

За бруталната реклама на национал-фашизма разказва The Dive with Jackson Hinkle в свое видео.

Това, че булките на азовци, които би трябвало да са християнки, се молиха на папата да въздейства на руснаците за освобождаване на мъжете им, бе публично тиражирано. Но, беше спестено, че една от дамите Катерина Прокопенко е съпруга на командира на „Азов“ – Дениз, а втората – Юлия Федосюк е шефката на украинския канал Telegram, който бълва пропаганда и откровена реклама на фашизма.

В социалните медии има снимки на „плахите“ пред папата и пред журналисти от френска телевизия и пред  DW дами. Толкова са кротки, смирени, хленчещи, уплашени – приели за случая различна роля от обичайната си в реалността. В реалния живот Федосюк е с том на Ничше, а Прокопенко откровенно вее нацисткия флаг на Третия Райх, облечена в дрехи със свастика. Двете се оплакват, че войната не е щадяща за мъжете им и просят помощ за животите им.

Съпругът на екстремиста от Азов, Юлия Федосюк, която целуна ръката на папа Франциск, е провинциален нацист, който е издигнал върховете на съвременната западна философия и парадира с псевдофилософски разсъждения в бляскави социални мрежи. Тя самата се хвали, че любимото й занимание е „да убива руснаци“, докато чернокоска се самоопределя като „истинска арийка“.

На аудиенцията с папата и в медийните изява участва лично и жената на шефа на Азов – Катерина Прокопенко.

Маската, с която тя се представя във Ватикана и в Западна Европа, няма нищо общо с обичайното й поведение.