Черен списък с „неудобни“ телефонни номера, прилежно записани поименно чии са, е залепен пред очите на секретарката на кмета Елена Балтаджиева. За сега в него позициите са само две, но нищо чудно скоро броят на „дамгосаните“ да нарасне, при тази явна работа в посока „прозрачност на дейностите в администрацията“.  

секретарка, балтаджиева

Безпрецедентната ситуация се развива на работното място на сътрудника на градоначалника на Каварна – Елена Балтаджиева. Върху бюрото са подредени монитор на компютър и телефон, а между тях – принтер. Върху него има 4 залепени лисчета, на 3 от които надписи. На двете има лично и фамилно име на жени, под тях – телефонни номера. Първото е на местна дама, която дълги години живеела в Германия и често изисквала внимание да сподели опита си. Второто – на главния редактор на медийна компания „Добруджанска трибуна“ и собственик на електронното издание rns – Калинка Пенчева.

секретарка, балтаджиева

На третото – във форма на детелинка пише „Община Каварна“.

Последното е празно – вероятно оставено като място за „заготовка“ за поредното име и телефонен номер.

По каква причина имената и телефоните са върху принтера – пред погледа на секретарката, тепърва ще се изясни.

секретарка, балтаджиева

Фактите до момента са, че през последните седмици, във връзка с публикации в печатното и електронно издания на медийна компания „Добруджанска трибуна“ и в rns, неколкократните ни опити да се свържем с кмета Елена Балтаджиева, останаха без успех. Най-неочаквано се оказа, че освен на мобилния номер на кметицата и стационарния номер на секретарката й, никой не отговаря.

секретарка, балтаджиева

Тишината поражда основателно съмнение, че записаните номера на принтера пред очите на секретарката на Балтаджиева, са там, за да може, след като се изпишат на дисплея на стационарния телефон, да не се приемат позвъняванията от тях.

Запитана защо телефонът и името на журналист са на секретарското бюро и означава ли това, че са там, за да не се приемат разговори с него, Балтаджиева обясни пред журналисти от Добрич и Каварна, че не знаела защо. Кметицата се съгласи, че когато журналистът няма как да цитира мнението й по който и да е въпрос, след като е лишен от правото да комуникира.

По-късно все пак бе осъществен разговор със секретарката на Балтаджиева на същия този номер, който последните две седмици даваше само свободно. След като струдничката декларира, че много се радвала да чуе журналиста, запита кой му е дал право да снима работното й място в нейно отсъствие.

Снимките с грозната практика бяха направени в обществена сграда, в присъствието на журналисти и зам.-кмет, при отсъствието на секретарката, която беше обедна почивка и при отворена врата на съседното помещение, в което кметът Балтаджиева пушеше.

„Записано Ви е името и телефонния номер, защото преди време г-жа Балтаджиева го поиска да говори с Вас!“ – обясни ситуацията секретарката. Същата не можа да отговори кметът от нейното бюро ли осъществява разговорите си и има ли и на работното място на градоначалника „черен списък“ с „нежелани контакти“.

В края на телефонния разговор секретарката се съгласи да научи наизуст номерата, на които кметът не би желал да отговаря, за да се прекрати лепенето на бележчета с имена и номера.

Оставяме на фантазията на читателите ни да преценят дали секретарката е проявила самоинициатива с „черния списък“, в който има и номер на журналист, или е изпълнявала заповедите на началничката си Елена Балтаджиева.