Отсечка от 610 метра на пътя Топола-Балчик, не са асфалтирани, въпреки европейското финансиране за ремонта на пътя. За да се довърши проекта ще трябва отново каварненци да платят за безхаберието на екипа, ръководен от „най-добрия кмет на БСП“ – Нина Ставрева.

Проверка на rns установи, че по програмата за развитие на селските региони, финансирана от ЕС, община Каварна е имала ангажимент да ремонтира пътя от Топола до границата с Община Балчик. Проектът включва и преасфалтиране на участъка и прилежащите отбивки, подмяна на мантинелите, поставяне на хоризонтална и вертикална маркировка, както и изграждане на банкет.

път, каварна, балчик, топола

610 метра преди табелата край на Община Каварна, начало на Община Балчик, участъкът е изоставен в първоначалния си вид, преди инвестиционното намерение. Асфалтът е стар, изпълнен с дупки и стои като позорно петно между двете други части, покрити с нов, черен асфалт.

път, каварна, балчик, топола

Неасфалтирана е и последната отбивка преди границата между двете общини.

път, каварна, балчик, топола

Веднага след указателната табела за Община Балчик, пътят е асфалтиран, има поставени нови мантинели, асфалтирани са отбивките, поставени са знаци, положена е маркировката.

път, каварна, балчик, топола път, каварна, балчик, топола

Запознати с „вещото управление“ на Нина Ставрева – любимка на Специализираната прокуратура и Агенцията за държавен финансов контрол, са категорични, че за да се завърши проекта ще трябват нови десетки хиляди лева. Необходимо е да се повтори напълно вече направеното за другата част на пътя – от избора на изпълнител за архитектурния проект, до фирма-изпълнител.

Грозния пропуск, който ще струва скъпо на каварненските данъкоплатци, бил направен поради липсата на елементарен професионален потенциал у екипа, ръководен от червената кметица, която през целия си мандат вложи колкото можа общински и целеви държавни субсидии в бизнеса на Валентин Николов – Цуци – парламентарен съветник на Живко Мартинов, по-известен като „суджука“.

Нито един в ресорния отдел на Община Каварна не се е потрудил реално да измери разстоянието, което ще се асфалтира, както и да изчисли средствата, необходими за ремонта. В резултат парите не са стигнали за въпросните 800 м. Няма лев за мантинели, нито за знаци и маркировка, както и за банкет.

Тъй като по финансирания от ЕС проект вече са платени 50% авансово, Община Каварна трябва да довърши всички дейности за своя сметка. Ако не го направи, ще търпи санкции и ще се наложи да върне и аванса на финансиращия орган, категорични са специалисти.

През цялото време, каквото и да се случи, най-потърпевши ще са каварненци. Те или ще вложат сериозна част от данъците си в започнатото, но недовършено през мандата на Нина Ставрева, или ще продължават да си трошат колите по панорамния път.

Електронно издание rns ще провери какво е състоянието при останалите 3 обекта, част от спечеления проект пред ЕС. Ако се окаже, че и при тях асфалтирането е иди ми-дойди ми, сумата, с която каварненци ще трябва да платят тарикатлъка на кметицата Нина Ставрева, известна още с тезата „бюджетът е разтегливо понятие“, ще набъбне над милион лева.